WSPIERAMY AKCJE
07.2015

Rozwój obszarów wiejskich w Afryce: Hodowla zwierząt

Rolnicy w Afryce walczą nie tylko z trudnymi warunkami klimatycznymi. Często ich powierzchnia upraw rolnych jest niewielka, dlatego jest im niezwykle trudno zabezpieczyć byt rodzinie.

Dobrym rozwiązaniem dla rolników jest założenie hodowli owiec, kur, królików, świń lub kóz. Niewielkie stado potrafi zabezpieczyć stałe dochody rodzinie, dzięki sprzedaży produktów  tj.: mleko, jaja lub mięso. Natomiast odchody zwierząt używane są do produkcji nawozów bogatych w składniki odżywcze.

Zarobione pieniądze dzięki hodowli, rodzina może przeznaczyć na kształcenie swoich dzieci, leki oraz na rozwój swojego gospodarstwa.

Hodowcom Kolping International zapewnia wsparcie merytoryczne oraz dostęp do opieki weterynaryjnej.

Koszty zakupu:

• kurczak 5-10 Euro
  • królik 5-10 Euro
  • świnia 40 Euro
  • koza 30-60 Euro
  • mleko kozie 120-180 Euro

Więcej informacji jak wesprzeć akcję:  http://www.kolping.net/unsere_projekte/afrika/kleinvieh.html

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.