WSPIERAMY AKCJE
05.2016

SPRAWIEDLIWA KAWA TATICO

Czy pijąc poranną kawę zastanawiasz się w jakich realiach pracowały osoby, które  ją wytworzyły? Czy wiedziałeś, że produkcja kawy przebiega w bardzo trudnych warunkach, a uprawa ziemi i zbieranie owoców kawowych najczęściej odbywa się ręcznie?

Najwyższy czas, aby Twoja poranna kawa była nie tylko smaczna, aromatyczna i niedroga, ale też SPRAWIEDLIWA. Zadbaj o to aby Twoje konsumenckie wybory przyczyniały się do polepszenia sytuacji rolników w krajach Globalnego Południa.

Ziarna, z których wypalana jest kawa Tatico pochodzą bezpośrednio od lokalnych rolników z Meksyku i Hondurasu. Sprzedają oni swoje plony prosto do Kolpinga w Europie,  z pominięciem „kojotów”, którzy pobierają wysokie prowizje i wyzyskują. Kawa pochodzi z rodzinnych plantacji członków Dzieła Kolpinga – uprawiana jest naturalnie, a wypalana rzemieślniczo. Czuć to w każdym łyku :-)

Przeczytaj więcej o kawie Tatico

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.