WSPIERAMY AKCJE
05.2019

ŚWIATOWY DZIEŃ SPRAWIEDLIWEGO HANDLU 2019

FAIRTRADE. DLA LUDZI, DLA PLANETY

W nadchodzącą sobotę (11 maja) obchodzić będziemy Światowy Dzień Sprawiedliwego Handlu. W tym roku udział w akcji na rzecz sprawiedliwych relacji handlowych między krajami globalnej Północy i globalnego Południa zadeklarowało kilkadziesiąt miast, uniwersytetów, szkół, firm i organizacji pozarządowych działających na terenie Polski.

Liczymy, że do instytucji dołączą również konsumenci, wyrażając swoje poparcie dla świata, w którym człowiek i dobro planety są ważniejsze od zysku.

W tym roku tematem przewodnim jest hasło „Fairtrade. Dla ludzi, dla planety”. Zachęcamy do zaangażowania się i powiedzenia innym, że warto być fair – dla ludzi i dla planety.

CO MOŻESZ ZROBIĆ?

ZOBACZ. Na naszym kanale w serwisie Youtube opublikowaliśmy playlistę „Fairtrade – dla ludzi, dla planety”. Materiały na playliście w przystępny sposób tłumaczą, czym jest Fairtrade i w jaki sposób wspiera marginalizowanych mieszkańców wsi globalnego Południa.

RZECZYTAJ. Zapoznaj się z publikacją na temat wpływu zmian klimatu na życie drobnych rolników w krajach globalnego Południa.

ZRÓB SELFIE. Wydrukuj hasło Fairtrade. Dla ludzi, dla planety”, zrób selfie i opulibkuj w mediach społecznościowych, dodając hastagi #WORLDFAIRTRADEDAY, #TFLF, #FAIRTRADE i wzmiankami @FAIRTRADEPOLSKA.

Z góry dziękujemy za Państwa zaangażowanie!

Fundacja „Koalicja Sprawiedliwego Handlu” – Fairtrade Polska

W dniach 1-2.10.2019 roku odbyło się w Mariborze trzecie spotkanie w ramach projektu ERASMUS+.

W dniach 19-28 sierpnia 2019 odbywa się w mieście Meksyk wymiana młodzieży w ramach projektu, którego liderem jest Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce.

Kompetencje kulturowe to jeden z aspektów projektu „AS: aktywnie – społecznie”, którego Fundacja jest realizatorem.