WSPIERAMY AKCJE
02.2016

Wiaderko Prądu

Wiesz, że słońce w Ugandzie zachodzi ok. 18:00? Od tej godziny wszyscy używają lamp naftowych. Źródłem oświetlenia domów jest też palenisko w izbie. Niestety spaliny powodują choroby oraz pożary. Paliwo jest kosztowne na terenach odległych od miast, a jego spalanie zatruwa środowisko.

A przecież prąd to dostęp do świata. Można go wykorzystać do oświetlenia, zasilania urządzeń domowych, a nawet produkowania wody pitnej!

Jako Fundacja Dzieła Kolpinga chcemy to zmienić i pomóc mieszkańcom Ugandy. Dzięki Twojemu wsparciu możemy wyposażyć małe wioski w panele słoneczne, które zapewnią ich mieszkańcom prąd. Już dziś możesz podarować wiaderko prądu, akumulator czy nawet cały panel. Zobacz jak to możesz zrobić na  www.wiaderkopradu.pl

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.