WSPIERAMY AKCJE
07.2015

Woda dla wszystkich! Twoja pomoc jest potrzebna.

Dzięki wspólnemu działaniu Kolping International pomaga ludziom na całym świecie przezwyciężyć suszę i ubóstwo.

750 milionów ludzi nie ma dostępu do czystej wody pitnej, szczególnie na obszarach wiejskich. Są zmuszeni do pokonywania codziennie wielu kilometrów do najbliższego wodopoju. Często zdarza się, że otwarte źródła wody są zanieczyszczone bakteriami,  które powodują poważne konsekwencje zdrowotne. Ponadto, zmiana klimatu na coraz częstsze susze i powodzie zwiększa ryzyko nieurodzaju i głodu.

Skutecznym wsparciem dla osób borykających się z problemem suszy okazały się cysterny z wodą. Jedna cysterna może przechować aż do 60.000 litrów cennej wody deszczowej i zapewnić przez długie miesiące mieszkającym w okolicy rodzinom, pitną wodę. Szkolenia pomagają nauczyć się przygotowywać wodę do użytku i dbać o jej oszczędzanie. Dzięki temu istnieje nawet możliwość uprawy warzyw i owoców, co daje rolnikom stały dochód.

W jaki sposób możesz pomóc:

• Budowa cysterny: 5 worków cementu: 30 euro
  • Szkolenia dla drobnych rolników / Seminarium dla oczyszczania wody: 100 Euro
  • Wsparcie projektu: miesięczna dotacja na koordynatora projektu: 200 Euro

Więcej informacji jak pomóc: http://www.kolping.net/aktuelles_umd_kampagnen/mai_aktion_2015.html

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.