08.2015

2015: Czas na globalną akcję

W roku 2015 pojawia się historyczna i bezprecedensowa okazja dla państw i obywateli świata, aby razem wybrać i rozpocząć nowe drogi do poprawy jakości życia ludzi na całym świecie. Jest to szansa aby wspólnie zadecydować o przyszłości oraz działaniach na rzecz pokonania ubóstwa i osiągnięcia dobrobytu dla wszystkich ludzi. W przeciągu tego roku społeczność międzynarodowa podejmie kluczowe decyzje  w kwestii osiągnięcia zrównoważonego rozwoju i jego finansowania, chronienia środowiska redukcji ryzyka katastrof i zmian klimatycznych. Podjęte decyzje będą miały wpływ na nasze życie i na życie przyszłych pokoleń.

Kampania  ‘2015: Czas na globalną akcję’  (‘2015: Time for Global Action’) ma  na celu pozyskanie wsparcia społeczeństw na całym świecie na rzecz nowej agendy zrównoważonego rozwoju, a także nowych celów zrównoważonego rozwoju, które zastąpią dotychczasowe milenijne cele rozwoju. Zrealizowanie założeń  ma zapewnić postęp i lepsze życie dla wszystkich ludzi na całym świecie.

Swoim zasięgiem kampania obejmuje wszystkie najważniejsze wydarzenia roku 2015, łącznie z inicjatywą finansowania rozwoju, Specjalnym Szczytem na temat Zrównoważonego Rozwoju oraz konferencją klimatyczną w Paryżu.

Organizacja Narodów Zjednoczonych współpracuje z rządami państw, społeczeństwem obywatelskim, środowiskiem naukowym, biznesem i innymi partnerami, by osiągnąć cele na rzecz  budowy lepszego świata.

Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej www.un.org/action2015 Można tam zobaczyć jakie działania są podejmowane oraz jak można przyłączyć się do tegorocznej globalnej akcji.

Więcej: www.un.orgwww.unic.un.org.pl

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.