04.2015

25 kwietnia - Światowy Dzień Walki z Malarią

25 kwietnia to Światowy Dzień Walki z Malarią, ustanowiony przez  Światową Organizację Zdrowia (WHO) w 2008 roku. Ma on na celu wzrost świadomości społecznej dotyczącej malarii, a co za tym idzie zmniejszenie skali choroby oraz jej skutków. Jest to choroba śmiertelnia głównie dla małych dzieci, oraz osób osłabionych czy niedożywionych.

Malaria (inaczej zimnica) jest śmiertelną chorobą pasożytniczą. Wywoływana jest przez pierwotniaki z rodzaju plazmodium, które są przenoszone na człowieka za pośrednictwem ukłucia zainfekowanego komara. Komary, które przenoszą malarię są najbardziej aktywne po zmroku. Przetaczanie zakażonej krwi, również może doprowadzic do zarażenia.

Populację ludzi narażonych na zakażenie szacuje się na ok. 1 miliarda. Larwy komarów przenoszących pierwotniaki rozwijają się w płytkich, nagrzanych zbiornikach wodnych, w temperaturze 16-33 stopni, przy dużej wilgotności powietrza. Warunki takie panują przede wszystkim na terenach wiejskich Afryki Subsaharyjskiej, oraz w regionach Ameryki Południowej oraz Azji.

Malaria to globalny problem, który koncentruje się w regionie afrykańskim. Walka z malarią to walka z biedą, której przyczyny mają uwarunkowania globalne.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu