04.2015

25 kwietnia - Światowy Dzień Walki z Malarią

25 kwietnia to Światowy Dzień Walki z Malarią, ustanowiony przez  Światową Organizację Zdrowia (WHO) w 2008 roku. Ma on na celu wzrost świadomości społecznej dotyczącej malarii, a co za tym idzie zmniejszenie skali choroby oraz jej skutków. Jest to choroba śmiertelnia głównie dla małych dzieci, oraz osób osłabionych czy niedożywionych.

Malaria (inaczej zimnica) jest śmiertelną chorobą pasożytniczą. Wywoływana jest przez pierwotniaki z rodzaju plazmodium, które są przenoszone na człowieka za pośrednictwem ukłucia zainfekowanego komara. Komary, które przenoszą malarię są najbardziej aktywne po zmroku. Przetaczanie zakażonej krwi, również może doprowadzic do zarażenia.

Populację ludzi narażonych na zakażenie szacuje się na ok. 1 miliarda. Larwy komarów przenoszących pierwotniaki rozwijają się w płytkich, nagrzanych zbiornikach wodnych, w temperaturze 16-33 stopni, przy dużej wilgotności powietrza. Warunki takie panują przede wszystkim na terenach wiejskich Afryki Subsaharyjskiej, oraz w regionach Ameryki Południowej oraz Azji.

Malaria to globalny problem, który koncentruje się w regionie afrykańskim. Walka z malarią to walka z biedą, której przyczyny mają uwarunkowania globalne.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.