04.2015

25 kwietnia - Światowy Dzień Walki z Malarią

25 kwietnia to Światowy Dzień Walki z Malarią, ustanowiony przez  Światową Organizację Zdrowia (WHO) w 2008 roku. Ma on na celu wzrost świadomości społecznej dotyczącej malarii, a co za tym idzie zmniejszenie skali choroby oraz jej skutków. Jest to choroba śmiertelnia głównie dla małych dzieci, oraz osób osłabionych czy niedożywionych.

Malaria (inaczej zimnica) jest śmiertelną chorobą pasożytniczą. Wywoływana jest przez pierwotniaki z rodzaju plazmodium, które są przenoszone na człowieka za pośrednictwem ukłucia zainfekowanego komara. Komary, które przenoszą malarię są najbardziej aktywne po zmroku. Przetaczanie zakażonej krwi, również może doprowadzic do zarażenia.

Populację ludzi narażonych na zakażenie szacuje się na ok. 1 miliarda. Larwy komarów przenoszących pierwotniaki rozwijają się w płytkich, nagrzanych zbiornikach wodnych, w temperaturze 16-33 stopni, przy dużej wilgotności powietrza. Warunki takie panują przede wszystkim na terenach wiejskich Afryki Subsaharyjskiej, oraz w regionach Ameryki Południowej oraz Azji.

Malaria to globalny problem, który koncentruje się w regionie afrykańskim. Walka z malarią to walka z biedą, której przyczyny mają uwarunkowania globalne.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.