06.2015

Akcja edukacyjno – informacyjna w świetlicy Oświęcimiu (13.06.2015r.)

Akcja edukacyjno – informacyjna w projekcie „Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży" realizowanym w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z Funduszy EOG  w świetlicy w Oświęcimiu.

Akcja została przeprowadzona w dniu 13 czerwca 2015 roku podczas Pikniku Rodzinnego z okazji Dnia Dziecka. Podczas akcji zorganizowano wystawę prac „Eko” wraz z przygotowanymi przez uczestników zajęć plakatami na tematy związane z Edukacją Globalną.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Oświęcimiu zorganizowało również konkurs dla dzieci i młodzieży z terenu miasta Oświęcim konkurs pt.” Moja wymarzona ekologiczna zabawka”. Prace, które zostały dostarczone w ramach konkursu zostały również wystawione podczas Akcji zachęcając innych do wykorzystywania materiałów wtórnych do ponownego użytku robiąc z nich ciekawe i interesujące prace.

Podczas Akcji przygotowano stoisko nazwane „Warsztaty artystyczne” gdzie każdy chętny mógł pod wprawnym okiem animatora – wolontariusza, wykonać własnoręcznie prace związane z zagadnieniem Edukacji Globalnej.

Chętnych było bardzo dużo. Dzieci wykonywały rysunki pastelami, akwarelami, wycinanki, wyklejanki, malowały butelki, robiły decupage. Miały bardzo wiele pomysłu na ciekawe prace.

Akcja była bardzo udana i cieszyła się niezwykłym zainteresowaniem nie tylko tych najmniejszych ale i całych rodzin.

Urszula Trojańska

Informacje znajdują się również na stronie www.kolping-oswiecim.pl

Więcej zdjęć tutaj

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.