06.2015

Akcja edukacyjno – informacyjna w świetlicy Oświęcimiu (13.06.2015r.)

Akcja edukacyjno – informacyjna w projekcie „Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży" realizowanym w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z Funduszy EOG  w świetlicy w Oświęcimiu.

Akcja została przeprowadzona w dniu 13 czerwca 2015 roku podczas Pikniku Rodzinnego z okazji Dnia Dziecka. Podczas akcji zorganizowano wystawę prac „Eko” wraz z przygotowanymi przez uczestników zajęć plakatami na tematy związane z Edukacją Globalną.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Oświęcimiu zorganizowało również konkurs dla dzieci i młodzieży z terenu miasta Oświęcim konkurs pt.” Moja wymarzona ekologiczna zabawka”. Prace, które zostały dostarczone w ramach konkursu zostały również wystawione podczas Akcji zachęcając innych do wykorzystywania materiałów wtórnych do ponownego użytku robiąc z nich ciekawe i interesujące prace.

Podczas Akcji przygotowano stoisko nazwane „Warsztaty artystyczne” gdzie każdy chętny mógł pod wprawnym okiem animatora – wolontariusza, wykonać własnoręcznie prace związane z zagadnieniem Edukacji Globalnej.

Chętnych było bardzo dużo. Dzieci wykonywały rysunki pastelami, akwarelami, wycinanki, wyklejanki, malowały butelki, robiły decupage. Miały bardzo wiele pomysłu na ciekawe prace.

Akcja była bardzo udana i cieszyła się niezwykłym zainteresowaniem nie tylko tych najmniejszych ale i całych rodzin.

Urszula Trojańska

Informacje znajdują się również na stronie www.kolping-oswiecim.pl

Więcej zdjęć tutaj

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.