06.2015

Akcja edukacyjno – informacyjna w świetlicy Oświęcimiu (13.06.2015r.)

Akcja edukacyjno – informacyjna w projekcie „Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży" realizowanym w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z Funduszy EOG  w świetlicy w Oświęcimiu.

Akcja została przeprowadzona w dniu 13 czerwca 2015 roku podczas Pikniku Rodzinnego z okazji Dnia Dziecka. Podczas akcji zorganizowano wystawę prac „Eko” wraz z przygotowanymi przez uczestników zajęć plakatami na tematy związane z Edukacją Globalną.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Oświęcimiu zorganizowało również konkurs dla dzieci i młodzieży z terenu miasta Oświęcim konkurs pt.” Moja wymarzona ekologiczna zabawka”. Prace, które zostały dostarczone w ramach konkursu zostały również wystawione podczas Akcji zachęcając innych do wykorzystywania materiałów wtórnych do ponownego użytku robiąc z nich ciekawe i interesujące prace.

Podczas Akcji przygotowano stoisko nazwane „Warsztaty artystyczne” gdzie każdy chętny mógł pod wprawnym okiem animatora – wolontariusza, wykonać własnoręcznie prace związane z zagadnieniem Edukacji Globalnej.

Chętnych było bardzo dużo. Dzieci wykonywały rysunki pastelami, akwarelami, wycinanki, wyklejanki, malowały butelki, robiły decupage. Miały bardzo wiele pomysłu na ciekawe prace.

Akcja była bardzo udana i cieszyła się niezwykłym zainteresowaniem nie tylko tych najmniejszych ale i całych rodzin.

Urszula Trojańska

Informacje znajdują się również na stronie www.kolping-oswiecim.pl

Więcej zdjęć tutaj

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu