10.2021

Aktywny Senior w Europie

W dniach 11-14 października 2021 w Krakowie odbyło się międzynarodowe spotkanie podsumowujące realizację projektu Erasmus +  pt. „Active citizenship by making lifelong learning among seniors a reality” (Aktywne obywatelstwo poprzez urzeczywistnienie idei uczenia się przez całe życie wśród seniorów).

W spotkaniu organizowanym przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce uczestniczyli przedstawiciele organizacji partnerskich:

• Kolping International Association z Niemiec,
  • Kolpingovo dielo na Slovensku ze Słowacji,
  • Andragoski zavod Maribor - Ljudska univerza ze Słowenii
  • Avangard Personal Consulting z Bułgarii

Celem spotkania było podsumowanie dotychczasowych spotkań międzynarodowych organizowanych przez każdego z partnerów w ciagu minionych 2 lat oraz zatwierdzenie treści, które ostatecznie znajdą się w podręczniku prezentującym narzędzia pracy z seniorami w zakresie edukacji globalnej, dobre praktyki oraz innowacyjne metody angażowania osób starszych.

Podczas warsztatów w międzynarodowych małych grupach, uczestnicy analizowali metody pracy z seniorami prezentowane przez poszczególne organizacje goszczące, opiniowali najlepsze narzędzia służące pracy edukacyjnej z osobami starszymi oraz wybierali przykłady dobrych praktyk, które na podstawie ich opinii i opinii seniorów uczestnicząych w mobilności mieszanej znajdą się w podręczniku podsumowującym działania projektowe.

Wśród uczestników warsztatów oprócz osób zajmujących się koordynacja projektu znaleźli się przedstawiciele seniorów - liderzy, którzy na co dzień animują życie i aktywności grup senioralnych działających w każdej z organizacji partnerskich.

Podczas spotkania nie zabrakło czasu na spotkanie z seniorami z Kolpingowskich Klubów w Polsce i prezentację aktulanych działań senioralnych z zakresu edukacji globalnej i ekologii. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się projekty „SOS dla Seniora“ -  dotyczący tworzenia międzypokoleniowych centrów wolontariatu oraz „EKO FIO – srebrno-zielona działalność społeczna“, dotyczący działań edukacyjnych i ekologicznych realizowanych przez osoby starsze.

Uczestnicy po długim okresie lock-downu i pracy zdalnej mieli możliwość odkrycia uroków wspólnego podróżowania i odwiedzenia urokliwych zakątków Krakowa. A wszystko to w radosnej atmosferze spowodowanej możliwościa osobistego spotkania. Uczestnicy zgodnie stwierdzili, że w edukacji osób starszych kontakty osobiste, zbudowanie wzajemnego zaufania i relacji odgrywaja bardzo istotną rolę.

Na przełomie listopada i grudnia 2021 r. planowana jest mobilność mieszana online skierowana do seniorów z każdego kraju uczestniczącego w projekcie. Serdecznie zapraszmay do udziału! Szczegóły wkrótce.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Jednym z ostatnich działań w ramach projektu „Tak nas widzą: aktywnie w wieku 60+” realizowanym przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce od czerwca br. będzie 2-dniowa konferencja „Aktywnie w każdym wieku – oferta dla seniorów”.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu