07.2015

Argentyna: udany model mikrokredytów!

Evelyn i Marco pracowali w fabryce obuwia. W wyniku kryzysu gospodarczego panującego w Argentynie, fabryka została zamknięta.  Evelyn i Marco postanowili otworzyć własna działalność gospodarczą, jednak brakowało im kapitału początkowego. Dzięki wsparciu kredytowemu z Kolpinga udało im się kupić niezbędne materiały do rozpoczęcia pracy na własny rachunek. Firma okazała się wielkim sukcesem.

Argentyńczycy posiadający pomysł na biznes mogą skontaktować się z Kolpingiem i przedstawić swój biznes plan. Po odpowiednim przeanalizowaniu projektu, są przyznawane mikrokredyty.  Do tej pory zostało przekazanych 3500 pożyczek.  Stopa zwrotu jest ogromna i wynosi 98%. Kolpingowskie programy mikrokredytów dostępne są w wielu krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak Meksyk czy Dominikana. Pracownicy Kolpinga sa odpowiednio szkoleni aby profesjonalnie nadzorować i wspierać osoby biorące kredyt.

Projekt można wesprzeć dzięki darowiznom.

Więcej: www.kolping.net

Fundacja Dzieła Kolpinga włączyła się do konkursu – jako lokalny koordynator i zaprasza do składania prac konkursowych.

CHRYSTUS ZMARTWYCHWSTAŁ!

PRAWDZIWIE ZMARTWYCHWSTAŁ!

ALLELUJA!

Dostarczyliśmy kawę Tatico do Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie!

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu