07.2015

Argentyna: udany model mikrokredytów!

Evelyn i Marco pracowali w fabryce obuwia. W wyniku kryzysu gospodarczego panującego w Argentynie, fabryka została zamknięta.  Evelyn i Marco postanowili otworzyć własna działalność gospodarczą, jednak brakowało im kapitału początkowego. Dzięki wsparciu kredytowemu z Kolpinga udało im się kupić niezbędne materiały do rozpoczęcia pracy na własny rachunek. Firma okazała się wielkim sukcesem.

Argentyńczycy posiadający pomysł na biznes mogą skontaktować się z Kolpingiem i przedstawić swój biznes plan. Po odpowiednim przeanalizowaniu projektu, są przyznawane mikrokredyty.  Do tej pory zostało przekazanych 3500 pożyczek.  Stopa zwrotu jest ogromna i wynosi 98%. Kolpingowskie programy mikrokredytów dostępne są w wielu krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak Meksyk czy Dominikana. Pracownicy Kolpinga sa odpowiednio szkoleni aby profesjonalnie nadzorować i wspierać osoby biorące kredyt.

Projekt można wesprzeć dzięki darowiznom.

Więcej: www.kolping.net

Od lipca br. rusza bezpłatna pomoc w zakresie świadczenia porad prawnych i obywatelskich skierowana do osób w wieku 60+

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.