07.2015

Argentyna: udany model mikrokredytów!

Evelyn i Marco pracowali w fabryce obuwia. W wyniku kryzysu gospodarczego panującego w Argentynie, fabryka została zamknięta.  Evelyn i Marco postanowili otworzyć własna działalność gospodarczą, jednak brakowało im kapitału początkowego. Dzięki wsparciu kredytowemu z Kolpinga udało im się kupić niezbędne materiały do rozpoczęcia pracy na własny rachunek. Firma okazała się wielkim sukcesem.

Argentyńczycy posiadający pomysł na biznes mogą skontaktować się z Kolpingiem i przedstawić swój biznes plan. Po odpowiednim przeanalizowaniu projektu, są przyznawane mikrokredyty.  Do tej pory zostało przekazanych 3500 pożyczek.  Stopa zwrotu jest ogromna i wynosi 98%. Kolpingowskie programy mikrokredytów dostępne są w wielu krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak Meksyk czy Dominikana. Pracownicy Kolpinga sa odpowiednio szkoleni aby profesjonalnie nadzorować i wspierać osoby biorące kredyt.

Projekt można wesprzeć dzięki darowiznom.

Więcej: www.kolping.net

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu