07.2015

Argentyna: udany model mikrokredytów!

Evelyn i Marco pracowali w fabryce obuwia. W wyniku kryzysu gospodarczego panującego w Argentynie, fabryka została zamknięta.  Evelyn i Marco postanowili otworzyć własna działalność gospodarczą, jednak brakowało im kapitału początkowego. Dzięki wsparciu kredytowemu z Kolpinga udało im się kupić niezbędne materiały do rozpoczęcia pracy na własny rachunek. Firma okazała się wielkim sukcesem.

Argentyńczycy posiadający pomysł na biznes mogą skontaktować się z Kolpingiem i przedstawić swój biznes plan. Po odpowiednim przeanalizowaniu projektu, są przyznawane mikrokredyty.  Do tej pory zostało przekazanych 3500 pożyczek.  Stopa zwrotu jest ogromna i wynosi 98%. Kolpingowskie programy mikrokredytów dostępne są w wielu krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak Meksyk czy Dominikana. Pracownicy Kolpinga sa odpowiednio szkoleni aby profesjonalnie nadzorować i wspierać osoby biorące kredyt.

Projekt można wesprzeć dzięki darowiznom.

Więcej: www.kolping.net

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.