07.2015

Co raz więcej żywności trafia na śmietnik!

Im ludzie są bogatsi, tym więcej wyrzucają żywności. Ważne jest aby znaleźć rozwiązanie, jak przerwać tę szaloną spiralę konsumpcji i marnotrawstwa.
Niedoskonałość globalnego systemu produkcji żywności jest szokująca. W zeszłym roku Organizacja ds. Rolnictwa i Wyżywienia (FAO) opublikowała szokujący raport, z którego wynika, że jedna trzecia produkcji rolników, jest wyrzucana. Rocznie na świecie marnuje się ponad miliard ton żywności – to wychodzi około 170 kg na mieszkańca. Ten sam raport podaje równocześnie, że na Ziemi żyje około 800 mln ludzi chronicznie niedożywionych.

Ta absurdalna sytuacja wyraża się nie tylko w milionach pustych żołądków. Wyrzucanie żywności to również gigantyczne straty ekonomiczne, które eksperci FAO oszacowali na 750 mld dol. rocznie. Za tą liczbą ukrywa się między innymi marnotrawstwo wody, nawozów, energii i ziemi. W krajach biednych żywność ulega zniszczeniu podczas zbiorów, magazynowania i transportu. W bogatszych marnują ją konsumenci wyrzucając zakupione jedzenie.

Jedną z przyczyn tego, że tak wielka liczba produktów spożywczych ląduje na śmietniku, jest nadmierne zwracanie uwagi na ich świeży wygląd.  Produkty są bezwzględnie wyrzuca gdy tylko skończy się im termin przydatności do spożycia zalecany przez producenta.

Jedenym z pomysłów zaradzenia temu, jest usunięcie z opakowania produktu sugerowanej daty jego konsumpcji. W marcu bieżącego roku zrobiła tak Francja, która wprowadziła zakaz umieszczania napisów: "najlepiej spożyć do" na wszystkich trwałych artykułach spożywczych. Zamieszczane informacje na opakowaniach wprowadzały w błąd konsumentów. Produkty wyrzucano mimo, że żywność nadal nadawała się do spożycia.

Pomóc "świeżości" produktom, może technologia. Badacze pracują nad tym aby przedłużyć trwałość produktów.
W zahamowaniu epidemii marnotrawstwa żywności może pomóc również recykling. Najprostsza metoda to przerobienie jedzenia na kompost lub biogaz.

Więcej informac: www.wyborcza.pl

Fot. pixabay.com/ikon

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.