04.2015

Coaching z edukacji globalnej

W dniu 18 kwietnia 2015 r. odbyło się w Krakowie spotkanie coachingowe w ramach projektu „Lokalna świetlica globalna- edukacja dzieci i młodzieży”. Spotkanie poprowadziły trenerki z Fundacji Kultury Chrześcijańskiej ZNAK – p. Izabela Parkitna Mierzwa oraz p. Anita Ponikło.
W ramach coachingu podsumowano dotychczasowe aktywności podejmowane przez poszczególne świetlice i jej animatorki, które wcześniej brały udział w kursie kształcącym umiejętności trenerskie w zakresie edukacji globalnej. Trenerki, które miały okazję w ramach przeprowadzonej superwizji obserwować zajęcia prowadzone przez animatorki w świetlicach, omówiły tematykę zajęć, ich mocne i słabsze strony. Mówiono także o szansach i zagrożeniach we wdrażaniu treści z zakresu edukacji globalnej podczas zajęć świetlicowych oraz o sposobach minimalizacji ryzyka w kwestiach merytorycznych i organizacyjnych w podejmowanych działaniach. Wśród obszarów tematycznych podejmowanych przez  animatorki były m.in. zagadnienia związane z odpowiedzialną konsumpcją, zasobami wodnymi, stereotypami czy bioróżnorodnością. Tematy przeprowadzonych przez animatorki zajęć były następujące: Bajki lokalne i globalne, Odpowiedzialna konsumpcja- kwestia pracy dzieci, Edukacja globalna w najbliższym otoczeniu, Herbata – od uprawy do napoju w kubku, Upcycling – lampiony i flakony, Afryka i jej mieszkańcy,
Podczas spotkania nie obyło się też bez przykładowych ćwiczeń przydatnych do realizacji zajęć, Dużą atrakcją była mała olimpiada edukacji globalnej, w której rywalizowały dwie grupy uczestników. Był to doskonały przykład na to, jak można  w ciekawy sposób realizować treści z edukacji globalnej w świetlicach.
Następnym etapem projektu będzie realizacja akcji edukacyjno- informacyjnych oraz letnie spotkanie dla najaktywniejszych podopiecznych świetlic.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.