11.2015

Czy bogactwo może być przekleństwem?

Odpowiedzi na tak przewrotnie zadane pytanie będzie szukał Józef Pabian – przewodniczący Stow. Rodzina Kolpinga w Brzesku i uczestnik projektu „Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa”, który na swoje autorskie spotkanie edukacyjne w dniu 19.11.2015 r. zaprosił uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej  z Łoniowej.  Na wstępie prowadzący chce przybliżyć uczniom czym jest edukacja globalna, jakie ma cele, aby w drugiej części oddać głos mieszkańcom Globalnego Południa. Prezentacja i omówienie filmu „Zatruty ogień” ma pokazać uczniom z jakimi problemami z powodu wydobywania ropy naftowej borykają się mieszkańcy Nigerii oraz na ich przykładzie uświadomić młodzieży jakie współzależności globalne istnieją we współczesnym świecie.

Spotkanie jest współfinasowane  w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu