11.2015

Czy bogactwo może być przekleństwem?

Odpowiedzi na tak przewrotnie zadane pytanie będzie szukał Józef Pabian – przewodniczący Stow. Rodzina Kolpinga w Brzesku i uczestnik projektu „Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa”, który na swoje autorskie spotkanie edukacyjne w dniu 19.11.2015 r. zaprosił uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej  z Łoniowej.  Na wstępie prowadzący chce przybliżyć uczniom czym jest edukacja globalna, jakie ma cele, aby w drugiej części oddać głos mieszkańcom Globalnego Południa. Prezentacja i omówienie filmu „Zatruty ogień” ma pokazać uczniom z jakimi problemami z powodu wydobywania ropy naftowej borykają się mieszkańcy Nigerii oraz na ich przykładzie uświadomić młodzieży jakie współzależności globalne istnieją we współczesnym świecie.

Spotkanie jest współfinasowane  w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.