11.2015

Czy bogactwo może być przekleństwem?

Odpowiedzi na tak przewrotnie zadane pytanie będzie szukał Józef Pabian – przewodniczący Stow. Rodzina Kolpinga w Brzesku i uczestnik projektu „Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa”, który na swoje autorskie spotkanie edukacyjne w dniu 19.11.2015 r. zaprosił uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej  z Łoniowej.  Na wstępie prowadzący chce przybliżyć uczniom czym jest edukacja globalna, jakie ma cele, aby w drugiej części oddać głos mieszkańcom Globalnego Południa. Prezentacja i omówienie filmu „Zatruty ogień” ma pokazać uczniom z jakimi problemami z powodu wydobywania ropy naftowej borykają się mieszkańcy Nigerii oraz na ich przykładzie uświadomić młodzieży jakie współzależności globalne istnieją we współczesnym świecie.

Spotkanie jest współfinasowane  w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP

Fundacja Dzieła Kolpinga włączyła się do konkursu – jako lokalny koordynator i zaprasza do składania prac konkursowych.

CHRYSTUS ZMARTWYCHWSTAŁ!

PRAWDZIWIE ZMARTWYCHWSTAŁ!

ALLELUJA!

Dostarczyliśmy kawę Tatico do Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie!

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu