11.2015

Czy bogactwo może być przekleństwem?

Odpowiedzi na tak przewrotnie zadane pytanie będzie szukał Józef Pabian – przewodniczący Stow. Rodzina Kolpinga w Brzesku i uczestnik projektu „Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa”, który na swoje autorskie spotkanie edukacyjne w dniu 19.11.2015 r. zaprosił uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej  z Łoniowej.  Na wstępie prowadzący chce przybliżyć uczniom czym jest edukacja globalna, jakie ma cele, aby w drugiej części oddać głos mieszkańcom Globalnego Południa. Prezentacja i omówienie filmu „Zatruty ogień” ma pokazać uczniom z jakimi problemami z powodu wydobywania ropy naftowej borykają się mieszkańcy Nigerii oraz na ich przykładzie uświadomić młodzieży jakie współzależności globalne istnieją we współczesnym świecie.

Spotkanie jest współfinasowane  w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.