07.2015

Czy sczepionka przeciwko malarii zostanie zatwierdzona?

Sprawcą Malarii jest pierwotniak z rodzaju zarodźców (Plasmodium falciparum), przenoszony przez komary. Każdego roku choroba zabija ok. 800 tys. ludzi na świecie, głównie dzieci do piątego roku życia. 90 proc. zachorowań występuje w Afryce subsaharyjskiej. Próby ograniczenia populacji komarów środkami chemicznymi oraz zapobieganie ukąszeniom za pomocą moskitier nie są wystarczająco skuteczne, a zarazem kosztowne.

Największą nadzieją jest skuteczna szczepionka.

Preparat RTS opracowany przez firmę GlaxoSmithKline, budzi wiele nadziei. Przeprowadzane badania pokazują, że przygotowywana szczepionka ma potencjał by odegrać istotną rolę w zapobieganiu malarii. Dzięki niej powinna znacząco zmniejszyć się liczba zachorowań, szczególnie dzieci, co za pewni spokój całym rodzinom.

Europejska Agencja Leków (The European Medicines Agency) stanęła przed decyzją wystawienia opinii szczepionce przedstawionej przez GSK. Jeśli uda się otrzymać zielone światło, na co liczą eksperci WHO, szczepionka powinna być także zatwierdzona przez decyzyjne organy ochrony zdrowia w Afryce Subsaharyjskiej.

Najnowsze wyniki opublikowane w czasopiśmie medycznym Lancet w kwietniu, wykazały że szczepionka działa lepiej u dzieci w wieku powyżej piątego miesiąca życia. Oznacza to, że nie mogą być dodawane do rutynowego harmonogramu szczepienia niemowląt. Inną wadą jest to, że szczepionka jest wielodawkowa i jej właściwości tracą swoją moc, w kolejnych latach potrzebna jest dawka przypominającą.

Szczepionka była testowana w 11 różnych miejscach Afryki i według ekspertów nie jest doskonała, jednak z pewnością stanowi przełom w walce z malarią.

Źródło: www.theguardian.comwww.wyborcza.pl

Fot.pixabay.com/skeeze

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.