07.2018

Darmowe porady prawne dla seniorów!

Mamy przyjemność poinformować, iż Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce rozpoczęła realizacje projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.

W ramach projektu osoby w wieku 60+ z terenu Małopolski, które znajdują się w trudnej sytuacji życiowej, będą mogły otrzymać nieodpłatną pomoc prawną świadczoną w Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie, przy ulicy Żułowskiej 51 oraz w czterech innych centrach - w Bochni, Brzesku, Oświęcimiu i Makowie Podhalańskim.

Ponadto w ramach realizowanego projektu możliwa będzie organizacja trzygodzinnych warsztatów dla grupy minimum 12 osób,  pt.: „Wiem-potrafię-działam”. Warsztaty o tematyce prawnej (prawo rodzinne, konsumenckie, spadkowe, mieszkaniowe czy kwestie związane z pożyczaniem pieniędzy i spłatą zadłużeń) mogą być realizowane w dogodnych miejscach dla osób starszych np. w lokalnych Centrach Aktywności Seniora, w stowarzyszeniach  lub przy parafiach.

Udział w działaniach projektowych jest bezpłatny!

W dniach 18- 22 lutego 2019 r odbywa się w Danlí (Honduras) międzynarodowe spotkanie partnerów projektu COFFEE- cooperation for fair economy & education.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.