07.2015

Dobiega końca III Międzynarodowa Konferencja ws. Finansowania dla Rozwoju

Konferencja, która odbywa się w stolicy Etiopii - Addis Abebie, zgromadziła przedstawicieli państw i rządów, organizacji międzynarodowych i regionalnych, liderów biznesu i organizacje społeczeństwa obywatelskiego. Celem spotkania była dyskusja nad instrumentami finansowymi i pozafinansowymi, które mogą posłużyć do osiągnięcia zrównoważonych celów rozwoju.

Wydarzenie związane jest z terminem realizacji Milenijnych Celów Rozwoju, który przypada na 2015 rok. Wynik negocjacji prowadzonych w Addis da możliwość przyjęcia 25-27 września, na forum Organizacji Narodów Zjednoczonych, nowych ram polityki rozwoju na kolejne piętnaście lat. W grudniu zaplanowany jest kolejny szczyt klimatyczny COP21 w Paryżu.

Milenijne Cele Rozwoju przyczyniły się do znacznych postępów w wielu wskazanych obszarach: np.  ograniczono poziom ubóstwa, spadła śmiertelność wśród matek i dzieci ograniczono również liczbę zgonów spowodowanych malarią, HIV/AIDS i gruźlicą. Wspólnota międzynarodowa staje przed koniecznością sprostania dużo szerszym i uniwersalnym wyzwaniom, takim jak zrównoważony rozwój i ochrona środowiska, biorąc pod uwagę ograniczenie skutków zmian klimatycznych związanych z działalnością człowieka.

Jako członek UE, Polska włączyła się w działania wspólnoty państw europejskich na rzecz redukcji ubóstwa jak również realizacji milenijnych celów rozwoju.

Polska po raz pierwszy bierze udział w Konferencji jako część świata rozwiniętego. Poprzednia Konferencja miała miejsce w 2002 roku w Monterrey. Polska nie będąc wtedy jeszcze członkiem UE stawiała się po stronie biorców pomocy. Obecnie jako członek UE Polska jest w gronie, z którego pochodzi ponad połowa wszystkich środków przeznaczanych rocznie na oficjalną pomoc rozwojową.

Źródło: www.polskapomoc.gov.plwww.un.org/esa

Od lipca br. rusza bezpłatna pomoc w zakresie świadczenia porad prawnych i obywatelskich skierowana do osób w wieku 60+

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.