07.2015

Dobiega końca III Międzynarodowa Konferencja ws. Finansowania dla Rozwoju

Konferencja, która odbywa się w stolicy Etiopii - Addis Abebie, zgromadziła przedstawicieli państw i rządów, organizacji międzynarodowych i regionalnych, liderów biznesu i organizacje społeczeństwa obywatelskiego. Celem spotkania była dyskusja nad instrumentami finansowymi i pozafinansowymi, które mogą posłużyć do osiągnięcia zrównoważonych celów rozwoju.

Wydarzenie związane jest z terminem realizacji Milenijnych Celów Rozwoju, który przypada na 2015 rok. Wynik negocjacji prowadzonych w Addis da możliwość przyjęcia 25-27 września, na forum Organizacji Narodów Zjednoczonych, nowych ram polityki rozwoju na kolejne piętnaście lat. W grudniu zaplanowany jest kolejny szczyt klimatyczny COP21 w Paryżu.

Milenijne Cele Rozwoju przyczyniły się do znacznych postępów w wielu wskazanych obszarach: np.  ograniczono poziom ubóstwa, spadła śmiertelność wśród matek i dzieci ograniczono również liczbę zgonów spowodowanych malarią, HIV/AIDS i gruźlicą. Wspólnota międzynarodowa staje przed koniecznością sprostania dużo szerszym i uniwersalnym wyzwaniom, takim jak zrównoważony rozwój i ochrona środowiska, biorąc pod uwagę ograniczenie skutków zmian klimatycznych związanych z działalnością człowieka.

Jako członek UE, Polska włączyła się w działania wspólnoty państw europejskich na rzecz redukcji ubóstwa jak również realizacji milenijnych celów rozwoju.

Polska po raz pierwszy bierze udział w Konferencji jako część świata rozwiniętego. Poprzednia Konferencja miała miejsce w 2002 roku w Monterrey. Polska nie będąc wtedy jeszcze członkiem UE stawiała się po stronie biorców pomocy. Obecnie jako członek UE Polska jest w gronie, z którego pochodzi ponad połowa wszystkich środków przeznaczanych rocznie na oficjalną pomoc rozwojową.

Źródło: www.polskapomoc.gov.plwww.un.org/esa

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu