07.2015

Dostęp do wody pitnej

Dostęp do wody pitnej jest dla nas oczywisty i naturalny. Każdego dnia zużywamy olbrzymie ilości wody - gotując, myjąc się, piorąc. W tym samym czasie jedna ósma mieszkańców Ziemi cierpi z powodu pragnienia i chorób wywołanych spożywaniem zanieczyszczonej wody.

Ofiarami braku wody pitnej są przede wszystkim noworodki i dzieci zamieszkujące zarówno obszary rolnicze, jak i slumsy wielkich miast. Najczęściej padają ofiarą chorób takich jak cholera, dur brzuszny, polio oraz biegunka, która co roku zabija 2,2 miliona dzieci.

Europejczykowi zdobycie wody zajmuje chwilę – czas na odkręcenie kranu, ale w niektórych miejscach na Ziemi ludzie poświęcają 25% swojego czasu na zdobywanie wody. Brak wody paraliżuje rozwój jednostek i całych społeczności. Jest to dominujący powód nie uczęszczania dzieci do szkół. Dzieci muszą pomagać w zaopatrzeniu gospodarstwa domowego w wodę. Ma to ogromny wpływ na lokalną gospodarkę: Program Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju szacuje, że każdy dolar przeznaczony na poprawę warunków wodnych i sanitarnych zaowocuje ośmioma dolarami dodatkowych zysków.
Kryzys braku czystej wody, stale się pogarsza. Coraz częstsze susze i powodzie wywołane globalnym ociepleniem odcinają od źródeł czystej wody kolejne społeczności. Zmiany klimatyczne powodowane są przez emisję CO2 i skażenie środowiska naturalnego: blisko połowa największych rzek na świecie jest poważnie zatruta lub zagrożona wyschnięciem.

Bardzo duża część światowych zasobów czystej wody zużywana jest przez rolnictwo. Niska jakość systemów irygacyjnych wykorzystywanych w krajach rozwijających się powoduje, że znaczna część wody jest marnotrawiona. Zmniejsza się również powierzchnia lasów, które są naturalnym czynnikiem sprzyjającym utrzymaniu odpowiedniej jakości i ilości światowych zasobów wody.

Zapotrzebowanie na wodę rośnie, ponieważ wzrasta liczba ludności na świecie. Obecnie ludność liczy ponad sześć miliardów, za 25 lat liczba ta wzrośnie prawdopodobnie do ośmiu miliardów. Sytuacja demograficzna bardziej rozwiniętych krajów stabilizuje się, natomiast mniej rozwinięte regiony odnotowują znaczny przyrost liczebności mieszkańców, szczególnie w dużych miastach.

Dostęp do wody pitnej jest niezbędnym warunkiem dla rozwoju społeczeństw i walki z ubóstwem. Nie zaspokajając tej potrzeby, rozwój edukacji i opieki zdrowotnej nie jest możliwy. Właśnie dlatego brak wody pitnej można uznać za czynnik powiększający przepaść pomiędzy krajami rozwiniętymi a rozwijającymi się.

Obecnie pobór wody w Polsce wynosi 12 km3, w Kongo — 0,62, Angoli — 0,64, Czadzie — 0,37, Botswanie — 0,19, Zimbabwe — 4,21.  Z danych statystycznych wynika, że 12 proc. populacji świata zużywa 85 % światowych zasobów wody. Ani jeden procent z tych dwunastu nie mieszka w krajach rozwijających się. Zjawisko marnotrawienia jedzenia to także marnotrawienie wody, która została wykorzystania to jego wyprodukowania

Źródło: www.pah.org.pl, www.pomocafryce.org

Fot.pixabay.com/Theresamcgee

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.