05.2015

Dzień Matki

Dzień Matki w Polsce świętujemy od 100 lat – od 26 maja 1914 r. Tego dnia święto obchodzone jest jedynie w Polsce, ale z pewnością jest to święto kosmopolityczne. Doświadczenie macierzyństwa wraz z radościami nie zna granic terytorialnych, politycznych, ani czasowych. Dzień Matki, to święto niezwykle ważne, podczas którego mamy doceniane są za trud włożony w opiekę nad dziećmi, okazywanie im  wsparcia w trudnych chwilach, oraz nieustanną troskę, pomoc i bezwarunkową miłość nawet w najtrudniejszych warunkach.

Jednym z Milenijnych celów rozwoju jest zmniejszenie o 3/4 wskaźnika umieralności porodowej matek. Państwa członkowskie zadeklarowały osiągnięcie celu do 2015 r.

Fot. Ben_Kerckx/pixabay.com

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.