05.2015

Dzień Matki

Dzień Matki w Polsce świętujemy od 100 lat – od 26 maja 1914 r. Tego dnia święto obchodzone jest jedynie w Polsce, ale z pewnością jest to święto kosmopolityczne. Doświadczenie macierzyństwa wraz z radościami nie zna granic terytorialnych, politycznych, ani czasowych. Dzień Matki, to święto niezwykle ważne, podczas którego mamy doceniane są za trud włożony w opiekę nad dziećmi, okazywanie im  wsparcia w trudnych chwilach, oraz nieustanną troskę, pomoc i bezwarunkową miłość nawet w najtrudniejszych warunkach.

Jednym z Milenijnych celów rozwoju jest zmniejszenie o 3/4 wskaźnika umieralności porodowej matek. Państwa członkowskie zadeklarowały osiągnięcie celu do 2015 r.

Fot. Ben_Kerckx/pixabay.com

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.