04.2015

Edukacja Globalna - konkurs grantowy 2015 r.

10 kwietnia bieżącego roku upłynął termin składania wniosków o dofinansowanie na działania z zakresu edukacji globalnej, których to udzielała Fundacja Edukacja dla Demokracji . Obecnie trwa ocena przedłożonych wniosków.

Podmiotem współfinansującym całą inicjatywę jest Departament Współpracy Rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych. To ciekawa jednostka rządowa, zajmująca się tworzeniem dobrych połączeń pomiędzy krajami, które oparte są na wzajemnej pomocy i zrozumieniu. Ostatnim przedsięwzięciem tego podmiotu było wysłanie humanitarnego konwoju na Ukrainę.

Pomimo niezbyt aktualnych artykułów z zakresu edukacji globalnej, warto śledzić stronę departamentu (https://www.polskapomoc.gov.pl/Edukacja,globalna,1603.html). Od roku 2011 jest on bowiem jedną z najważniejszych i najbardziej aktywnych jednostek w Polsce, która podejmuje działania z interesującego nas zakresu.

Źródło: http://eg.edudemo.org.pl/dotacje

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.