04.2015

Edukacja Globalna - konkurs grantowy 2015 r.

10 kwietnia bieżącego roku upłynął termin składania wniosków o dofinansowanie na działania z zakresu edukacji globalnej, których to udzielała Fundacja Edukacja dla Demokracji . Obecnie trwa ocena przedłożonych wniosków.

Podmiotem współfinansującym całą inicjatywę jest Departament Współpracy Rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych. To ciekawa jednostka rządowa, zajmująca się tworzeniem dobrych połączeń pomiędzy krajami, które oparte są na wzajemnej pomocy i zrozumieniu. Ostatnim przedsięwzięciem tego podmiotu było wysłanie humanitarnego konwoju na Ukrainę.

Pomimo niezbyt aktualnych artykułów z zakresu edukacji globalnej, warto śledzić stronę departamentu (https://www.polskapomoc.gov.pl/Edukacja,globalna,1603.html). Od roku 2011 jest on bowiem jedną z najważniejszych i najbardziej aktywnych jednostek w Polsce, która podejmuje działania z interesującego nas zakresu.

Źródło: http://eg.edudemo.org.pl/dotacje

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.