12.2014

Edukacja globalna na całego – świetlica w Jarosławiu

W świetlicy w Jarosławiu w ramach projektu „Lokalna świetlica globalna” dzieci i młodzież poszerzają wiedzę z edukacji globalnej podczas zajęć prowadzonych przez ks. Mateusza Berdechowskiego. W październiku i listopadzie zrealizowano następujące zajęcia:

28.10.2014    Dlaczego świat zrobił się mniejszy? Zjawisko globalizacji - na czym polega.
29.10.2014    Wartości na nowe tysiąclecie: wolność, równość, solidarność, tolerancja, wspólna odpowiedzialność
18.11.2014    Punkty zapalne na mapie świata. Kultura – łączy czy dzieli świat?
19.11.2014    Działania w kierunku zmian na świecie

Projekt „Lokalna Świetlica Globalna – edukacja dzieci i młodzieży” jest realizowany w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z Funduszy EOG

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.