11.2016

Edukacja rozwojowa w Europie

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu. Wśród uczestników spotkania znaleźli się również przedstawiciele naszych krajów partnerskich: Słowacji, Rumunii, Słowenii, Niemiec i Litwy (która tym razem pełniła funkcję gospodarza).

Szkolenie, którego tematem przewodnim była edukacja rozwojowa w Europie, zostało zorganizowane w terminie 29 września – 2 października br. w Kownie, w ramach projektu Strengthening global awareness in the local communities - Kolping 2020 Strategy, którego liderem jest Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce.

A oto wspomnienia uczestników spotkania:

Wyjazd na Litwę w ramach projektu Strengthening global awareness in the local communities - Kolping 2020 Strategy był bardzo ciekawy. Dał mi możliwość poznania edukatorów z innych krajów i poszerzenia wiedzy o ich doświadczenia związane z edukacją globalną.

Bardzo ciekawe były warsztaty prowadzone w placówce edukacyjnej Dzieła Kolpinga z Kowna. Pozwoliły na wymianę doświadczeń i poznanie nowych metod pracy z dziećmi i młodzieżą, którą będę mogła wykorzystać podczas zajęć w naszej świetlicy globalnej.

Agnieszka

Cały wyjazd był bardzo interesujący, pozwolił na bliższe poznanie Litwy. Jednym z ciekawszych punktów programu była wizyta w parku ekologiczno-edukacyjnym w Wilnie. Ten nowatorski pomysł prowadzenia modelowych upraw na niewielkiej przestrzeni dostępnych dla społeczności lokalnej oraz propagowanie kreatywnego recyclingu bardzo mnie zainspirował. Chciał bym przenieść ten pomysł na grunt lokalny na terenie naszej działalności.

Antoni

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.