09.2014

Edukacji globalna dla dzieci i młodzieży w praktyce – zajęcia metodyczne

W ostatni wakacyjny weekend 29-30.08.2014 w Domu Spotkań i Formacji w Luborzycy odbył się ostatni V zjazd szkoleniowy projektu „Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży” realizowanego w ramach Programu Obywatele dla Demokracji. Realizowany był pod kierunkiem obu trenerek z Fundacji Kultury Chrześcijańskiej „Znak” z Krakowa - Izabeli Parkitny–Mierzwa i Anity Ponikło z udziałem grona 12. beneficjentek z Chełmka, Jarosławia, Makowa Podhalańskiego, Oświęcimia, Poręby-Żegota, Sosnowca i Kłodawy Gdańskiej.

Zajęcia rozpoczęły się od wykładu Magdaleny Noszczyk z organizacji Polska Zielona Sieć, która ma duże doświadczenie w tego typu działalności. Jego głównym motywem było zagadnienie: Jak wprowadzać treści EG w edukacji nieformalnej dzieci i młodzieży. Prelegentka przytoczyła wiele prostych przykładów wprowadzania tych treści poprzez zabawę, gry planszowe, opowiadania czy przedstawienia przygotowywane przez dzieci. Ważną rolę odgrywa tu zaangażowanie prowadzącego i umiejętność zainteresowania tą tematyką młodych słuchaczy. Po przerwie obiadowej do pracy przystąpiły obie stałe trenerki: Tematem ich wystąpień były trzy zagadnienia dotyczące osoby trenera i jego działalności. Pierwszym z nich było: Kim jest trener i jakie jest jego zadanie? Prowadząca powołując się na swe doświadczenie i podając przykłady z własnej pracy zapoznała uczestniczki z charakterystyką osoby trenera wskazując na te jego cechy, które najbardziej powinny być przydatne w ich przyszłej działalności. Kolejnym zagadnieniem były cechy zajęć trenerskich w teorii i praktyce. Porównanie tych dwóch stron jednego zagadnienia było dobrze przyjęte przez uczestniczki, które niebawem same podejmą taką działalność. Szczególnie interesowała je strona praktyczna zajęć trenerskich i na ten temat prowadzono długie dyskusje i padały pytania, co spowodowało nawet przedłużenie ostatniej rundy zajęć. Mimo tego był jeszcze czas na spotkanie organizacyjne z koordynatorką projektu - Beatą Harasimowicz.

W drugim dniu szkolenia rozpoczęto zajęcia od kontynuowani tematu zajęć trenerskich w praktyce. Uczestniczki dowiedziały się o wielu nowych metodach pracy trenera sprawdzonych w ostatnim czasie i polecanych przez literaturę i praktyków. Oczywiście każda z metod powinna być dostosowana do możliwości percepcji słuchaczy oraz wykorzystania ich zainteresowania i entuzjazmu oraz indywidualnych zdolności. Po tym dogłębnym przeanalizowaniu oczekiwań i wskazówek przyszedł czas na przedstawienie pomysłów na przyszłą działalność trenerską. Odbyło się to pod hasłem „Targ pomysłów na działanie” gdzie beneficjentki wraz z trenerkami prześcigały się w przedstawianiu konkretnych pomysłów, które chciałyby realizować. Wiele z nich zostało przeanalizowane pod względem możliwości ich realizacji zarówno pod względem finansowym jak merytorycznym i musiało ulec modyfikacji. Było to dobrym prognostykiem do podsumowującego momentu całego szkolenia czyli omówienia dalszej współpracy. Obie strony – beneficjentki i trenerki bardzo na to liczą i postanowiły pozostawać ze sobą w stałym kontakcie, który powinien przynosić dobre efekty na przyszłość i dobrze przysłużyć się realizacji dalszych zadań.

Ostatnia część szkolenia pod wspólnym hasłem: Migracje i konflikty w kontekście edukacji globalnej poświęcona była spotkaniom z ekspertami z tego zakresu: Mikołajem Bolczykiem z Inst. Orientalistyki UJ, który przedstawił studium przypadku na przykładzie sytuacji w Afganistanie oraz dr politologii Piotrem Kuspysiem rodem z Ukrainy, który barwnie i wyczerpująco przedstawił podłoże i przyczyny konfliktu rozgrywającego się w jego ojczyźnie, któremu opinia światowa nie poświęca należnej uwagi, a wręcz bagatelizuje tę kolejną po b. Jugosławii wojnę w Europie.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.