30.10.2014

Ekologicznie w makowskiej świetlicy

Makowska Kolpingowska Świetlica Środowiskowa realizuje projekt Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce „Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży”. Od miesiąca września odbywają się zajęcia prowadzone przez nasze trenerki: panią Bożenkę i panią Ulę. Dzieci zakwalifikowane do projektu biorą udział w zajęciach zgodnie z przygotowanym przez trenerki i koordynatorkę harmonogramem. W ciągu ostatnich miesięcy udało się zapoznać naszych podopiecznych z takimi zagadnieniami jak edukacja globalna, wielokulturowość, edukacja ekologiczna.

Rozmawialiśmy na tematy zasobów wodnych i gospodarowaniem nimi, a także o problemie głodu i biedy na świecie. Dzieci poznały pojęcie stereotypu, często funkcjonujące w różnych środowiskach. Wszystkie te poważne tematy zostały zaprezentowane w formie zabaw, quizów, pogadanek oraz filmów poglądowych. Dzieci pracowały z mapą świata i korzystały z zakupionych pomocy dydaktycznych. Trenerki na zajęciach plastycznych postanowiły utrwalić zdobytą wiedzę proponując dzieciom różnorodne warsztaty manualne, tematycznie związane z omawianymi zagadnieniami edukacji globalnej. I tak dzieci wykonywały zabawki z opakowań, szyły torby na zakupy oraz futerały na komórki z niepotrzebnych ubrań, wykonywały prace plastyczne. Próbowały na warsztatach kulinarnych przygotować potrawy z innych regionów świata. Nasze trenerki dbają o to, by ta trudna wiedza o globalnych współzależnościach była przekazana w sposób dostępny i zrozumiały dla naszych podopiecznych

Działania świetlicowe dotyczące edukacji globalnej prowadzone są w Makowie Podhalańskim, ale również w Chełmku, Oświęcimiu, Jarosławiu, Kłodawie Gdańskiej, Sosnowcu i Porębie Żegoty w ramach projektu "Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży".

Projekt realizowany w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z Funduszy EOG.ngofund.org.pl

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.