12.2014

Erasmus+ - rozpoczęcie współpracy!

5 grudnia 2014 r. została podpisana przez Narodową Agencję Programu Erasmus+ umowa na realizację projektu „Wzmacnianie świadomości globalnej w lokalnych społecznościach -  Strategia Kolping 2020”.
Jest to pierwsze działania podejmowane w takim gronie – przy udziale  partnerów z Litwy, Niemiec, Rumunii, Słowenii i Słowacji.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce od samego początku podejmuje działania w zakresie edukacji globalnej wśród dzieci i młodzieży, liderów NGO jak i seniorów. Projekt w ramach programu Erasmus+ skierowany jest do liderów/trenerów zajmujących się edukacją globalną  w sześciu krajach europejskich i ma na celu wymianę informacji jak i wzmocnienie samych organizacji w obszarze podejmowanych działań w zakresie edukacji globalnej.

Liczymy na dobrą współpracę!

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.