01.2015

Europejski Rok na Rzecz Rozwoju 2015

9 stycznia br. odbyła się oficjalna inauguracja Europejskiego Roku na Rzecz Rozwoju 2015 (European Year for Development) w Rydze, w Łotewskiej Bibliotece Narodowej. Ustalono przede wszystkim, że przez następnych 12 miesięcy będzie zwrócona szczególna uwaga na kwestie współpracy rozwojowej. Każdy miesiąc 2015 roku będzie miał swój temat przewodni:

• styczeń – Europa w świecie
  • luty – Edukacja
  • marzec – Kobiety i dziewczynki
  • kwiecień – Zdrowie
  • maj – Pokój i bezpieczeństwo
  • czerwiec – Zrównoważony rozwój (sustainable green growth), godna praca oraz przedsiębiorczość
  • lipiec – Dzieci i młodzież
  • sierpień – Pomoc humanitarna
  • wrzesień – Demografia i migracje
  • październik – Bezpieczeństwo żywnościowe
  • listopad – Zrównoważony rozwój oraz działania dla klimatu
  • grudzień – Prawa człowieka

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.