06.2015

Festiwal Edukacji Globalnej (5-9.07.2015)

Już w terminie 5-9.07.2015 odbędzie się wakacyjne spotkanie uczestników siedmiu kolpingowskich świetlic aktywnych w ramach projektu Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży.

W tym okresie Fundacja Dzieła Kolpinga zaplanowała Festiwal Edukacji Globalnej – warsztaty dla 15-ściorga dzieci z zakresu edukacji globalnej, tematyki, którą dzieci poznawały podczas zajęć w lokalnych świetlicach – w Chełmku, Kłodawie Gd., Jarosławiu, Makowie Podh., Porębie Żegoty, Sosnowcu i Oświęcimiu.
To wakacyjne spotkanie jest ostatnim elementem projektu i stanowi podsumowanie lokalnych działań.

W ramach Festiwalu zaplanowano ciekawe zajęcia pogłębiające zdobytą wiedzę i kończące się olimpiadą, ale również wizytę w Globalnej Wiosce połączonej z warsztatami jak i prezentację reportaży z przeprowadzonych lokalnie akcji.

Projekt jest realizowany w ramach Programu Obywatele dla Demokracji  finansowanego z Funduszy EOG.

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.