06.2015

Festiwal Edukacji Globalnej (5-9.07.2015)

Już w terminie 5-9.07.2015 odbędzie się wakacyjne spotkanie uczestników siedmiu kolpingowskich świetlic aktywnych w ramach projektu Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży.

W tym okresie Fundacja Dzieła Kolpinga zaplanowała Festiwal Edukacji Globalnej – warsztaty dla 15-ściorga dzieci z zakresu edukacji globalnej, tematyki, którą dzieci poznawały podczas zajęć w lokalnych świetlicach – w Chełmku, Kłodawie Gd., Jarosławiu, Makowie Podh., Porębie Żegoty, Sosnowcu i Oświęcimiu.
To wakacyjne spotkanie jest ostatnim elementem projektu i stanowi podsumowanie lokalnych działań.

W ramach Festiwalu zaplanowano ciekawe zajęcia pogłębiające zdobytą wiedzę i kończące się olimpiadą, ale również wizytę w Globalnej Wiosce połączonej z warsztatami jak i prezentację reportaży z przeprowadzonych lokalnie akcji.

Projekt jest realizowany w ramach Programu Obywatele dla Demokracji  finansowanego z Funduszy EOG.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.