06.2015

Festiwal Edukacji Globalnej (5-9.07.2015)

Już w terminie 5-9.07.2015 odbędzie się wakacyjne spotkanie uczestników siedmiu kolpingowskich świetlic aktywnych w ramach projektu Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży.

W tym okresie Fundacja Dzieła Kolpinga zaplanowała Festiwal Edukacji Globalnej – warsztaty dla 15-ściorga dzieci z zakresu edukacji globalnej, tematyki, którą dzieci poznawały podczas zajęć w lokalnych świetlicach – w Chełmku, Kłodawie Gd., Jarosławiu, Makowie Podh., Porębie Żegoty, Sosnowcu i Oświęcimiu.
To wakacyjne spotkanie jest ostatnim elementem projektu i stanowi podsumowanie lokalnych działań.

W ramach Festiwalu zaplanowano ciekawe zajęcia pogłębiające zdobytą wiedzę i kończące się olimpiadą, ale również wizytę w Globalnej Wiosce połączonej z warsztatami jak i prezentację reportaży z przeprowadzonych lokalnie akcji.

Projekt jest realizowany w ramach Programu Obywatele dla Demokracji  finansowanego z Funduszy EOG.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.