06.2015

Festiwal Edukacji Globalnej (5-9.07.2015)

Już w terminie 5-9.07.2015 odbędzie się wakacyjne spotkanie uczestników siedmiu kolpingowskich świetlic aktywnych w ramach projektu Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży.

W tym okresie Fundacja Dzieła Kolpinga zaplanowała Festiwal Edukacji Globalnej – warsztaty dla 15-ściorga dzieci z zakresu edukacji globalnej, tematyki, którą dzieci poznawały podczas zajęć w lokalnych świetlicach – w Chełmku, Kłodawie Gd., Jarosławiu, Makowie Podh., Porębie Żegoty, Sosnowcu i Oświęcimiu.
To wakacyjne spotkanie jest ostatnim elementem projektu i stanowi podsumowanie lokalnych działań.

W ramach Festiwalu zaplanowano ciekawe zajęcia pogłębiające zdobytą wiedzę i kończące się olimpiadą, ale również wizytę w Globalnej Wiosce połączonej z warsztatami jak i prezentację reportaży z przeprowadzonych lokalnie akcji.

Projekt jest realizowany w ramach Programu Obywatele dla Demokracji  finansowanego z Funduszy EOG.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu