07.2015

Festiwal Edukacji Globalnej zakończony

Ostatnim wydarzeniem, w ramach projektu „Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży" realizowanego w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z Funduszy EO, był Festiwal Edukacji Globalnej.

Spotkanie zorganizowano dla przedstawicieli kolpingowskich świetlic, które od początku tego roku realizują zajęcia z edukacji globalnej. W 7 świetlicach w całej Polsce realizowane są przez wolontariuszy zajęcia dotyczące tematyki edukacji globalnej, czyli kształcenia obywatelskiego i wychowania, które uświadamia istnienie zjawisk i współzależności łączących ludzi i miejsca.
Festiwal Edukacji Globalnej został tak zaplanowany, aby połączyć czas odpoczynku z atrakcyjnymi zajęciami edukacyjnymi.

16 dzieci z Chełmka, Jarosławia, Kłodawy Gdańskiej, Makowa Podhalańskiego Poręby Żegoty oraz Oświęcimia uczestniczyło w 20-godzinnym cyklu zajęć z edukacji globalnej. W ramach tych zajęć zorganizowano alternatywne poznawanie Krakowa szukając globalności w lokalności. Ostatniego dnia spotkania dzieci zaprezentowały samodzielnie przygotowane reportaże pokazujące wszechobecny wymiar zależności globalnych. To działanie uświadomiło najmłodszym, że świat to globalna wioska.

Podczas spotkania dzieci były z wizytą w Parku Edukacji Globalnej, gdzie uczestniczyły w warsztatach „Dzień z życia w Afryce” jak i odbyły interaktywne zwiedzanie. Bardzo podobała się uczestnikom wycieczka do Radia RMF FM na krakowskim Kopcu im. T. Kościuszki, tym bardziej, iż w każdej świetlicy zorganizowano warsztaty dziennikarskie.
Ostatniego dnia dzieci malowały również koszulki – nie była to tylko zabawa, gdyż wykonane napisy związane były ściśle z tematyką edukacji globalnej.

Z ankiet ewaluacyjnych ale i rozmów z uczestnikami jednoznacznie można stwierdzić, iż dzieciom bardzo podobał się pobyt w Krakowie.

cyt.: „bardzo dużo mnie nauczył ten pobyt tu, że wszędzie spotykam się z  edukacją globalną” dziewczynka, lat 13

Więcej zdjęć - galeria

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.