12.2018

Forum Odpowiedzialna Konsumpcja - Zrównoważony Rozwój

Uczestnoicy Forum mieli okazję  podjąć wiele różnorodnych i ciekawych tematów. Rozmawiano o programach i projektach Miedzynarodowego Dzieła Kolpinga, a także o problemach społeczności lokalnych Meksyku. Nie zabrakło również spotkania z przedstawicielem Kolpinga z Hondurasu, czyli kraju, w którym produkowana jest nasza kawa Tatico. Dyrektor Dzieła Kolpinga ze Szwajcarii opowiadał o projektach rozwojowych z perspektywy fundatora. Maria Huma z Fundacji Kupuj odpowiedzialnie przedstawiała możliwości, jakie mamy, by stać się świadomymi konsumentami. Nie zabrakło równiez podsumowania projektu Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory - nasza wspólna sprawa, w ramach którego przez ostatnie kilka miesięcy 16 Rodzin Kolpinga zachęcało swoje społeczności lokalne do przestrzegania zasad sprawiedliwego handlu.

Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich 2018.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt "AS: aktywnie-społecznie" mający na celu podniesienie kompetencji społecznych wśród młodzieży z terenu Małopolski.

W dniach 1-2.10.2019 roku odbyło się w Mariborze trzecie spotkanie w ramach projektu ERASMUS+.