12.2018

Forum Odpowiedzialna Konsumpcja - Zrównoważony Rozwój

Uczestnoicy Forum mieli okazję  podjąć wiele różnorodnych i ciekawych tematów. Rozmawiano o programach i projektach Miedzynarodowego Dzieła Kolpinga, a także o problemach społeczności lokalnych Meksyku. Nie zabrakło również spotkania z przedstawicielem Kolpinga z Hondurasu, czyli kraju, w którym produkowana jest nasza kawa Tatico. Dyrektor Dzieła Kolpinga ze Szwajcarii opowiadał o projektach rozwojowych z perspektywy fundatora. Maria Huma z Fundacji Kupuj odpowiedzialnie przedstawiała możliwości, jakie mamy, by stać się świadomymi konsumentami. Nie zabrakło równiez podsumowania projektu Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory - nasza wspólna sprawa, w ramach którego przez ostatnie kilka miesięcy 16 Rodzin Kolpinga zachęcało swoje społeczności lokalne do przestrzegania zasad sprawiedliwego handlu.

Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich 2018.

W dniach 17-20 czerwca 2019 roku w mieście Dobrich w Bułgarii odbyło się drugie spotkanie partnerskie w ramach projektu Erasmus+ dot. aktywizacji seniorów.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zaprasza do udziału w nowym projekcie którego celem jest aktywizacja społeczno-zawodowa 224 młodych Małopolan.

Miło nam poinformować, iż rozpoczęła się realizacja projektu AS: aktywnie – społecznie skierowanego dla osób młodych w wieku 15-29 lat.