08.2015

Fundacja Dzieła Kolpinga zaprasza do udziału w nowym projekcie z zakresu Edukacji Globalnej!

Czujesz się odpowiedzialny za sprawiedliwy Jeden Świat? Chcesz poszerzyć swą wiedzę o globalnych współzależnościach i uświadamiać innych?

Zgłoś się do projektu Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce „Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa”. Udział w projekcie jest bezpłatny.

Kto może brać udział w projekcie:

Członkowie, wolontariusze, pracownicy małopolskich organizacji pozarządowych, mieszkający poza Krakowem, którzy chcą zostać MULTIPLIKATORAMI EDUKACJI GLOBALNEJ.

Co projekt oferuje uczestnikom:

• udział w szkoleniu wprowadzającym (11-12.09.2015 r.) w tematykę edukacji globalnej, wychodzącym od definicji, celów EG, wartości leżących u podstaw EG, do zagadnień sprawiedliwego handlu, gospodarowania zasobami żywności czy ochrony środowiska,
  • udział w szkoleniu metodycznym (2-3.10.2015 r.) kształcącym umiejętności prowadzenia spotkań z zakresu EG, moderowania dyskusji, komunikowania i przekazywania wiedzy i wartości EG,
  • możliwość przygotowania i przeprowadzenia autorskiego spotkania edukacyjnego dla dowolnej grupy odbiorców (ok. 20 uczestników) z zalecanym terminem w Międzynarodowym Tygodniu EG,
  • specjalistyczne doradztwo na etapie przygotowania scenariusza spotkania,
  • udział w spotkaniu podsumowującym (koniec listopada 2015 r.) wszystkich multiplikatorów w celu wymiany unikatowych doświadczeń z realizacji spotkań edukacyjnych, zaczerpnięcia dobrych praktyk i wskazówek jak uniknąć błędów w pracy edukatora edukacji globalnej.

Szkolenia odbędą się w Małopolsce. Zapewniamy wyżywienie, noclegi, materiały szkoleniowe oraz zwrot kosztów dojazdu. Angażujemy wybitnych fachowców z dziedziny edukacji globalnej.

Zgłoszenia na adres: ubukowska@kolping.pl przyjmujemy do 30 sierpnia lub do wyczerpania miejsc. Prosimy o wysłanie zgłoszenia z imieniem, nazwiskiem, nazwą i siedzibą reprezentowanej organizacji oraz miejscowością zamieszkania.

Więcej informacji można uzyskać pod nr tel. 12 418 77 63 lub mailowo (ubukowska@kolping.pl).

Projekt współfinansowany w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.