11.2015

Globalne współzależności – nierówny podział świata.

Na taki temat będzie opowiadać uczestnikom spotkania w Konarowie prowadząca je Magdalena Panuś z Bonifraterskiej Fundacji Dobroczynnej. Spotkanie edukacyjne, które odbędzie się w siedzibie Fundacji w dniu 19.11.2015 r. w godz. 12:30 – 14:00, przygotowała dla podopiecznych Fundacji, czyli osób dorosłych z niepełnosprawnościami.  Edukatorka chce przybliżyć im zagadnienia związane z edukacją globalną, a szczególnie uświadomić  wagę globalnych współzależności w życiu codziennym oraz uwrażliwić na potrzebę solidarności i współpracy wszystkich ludzi w rozwiązywaniu globalnych problemów (np. problemu ubóstwa). Ten ambitny cel prelegentka chce osiągnąć poprzez prelekcję oraz warsztaty, które zaangażują w pracę uczestników.

Spotkanie jest organizowane w projekcie „Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa” współfinansowanym w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.