11.2015

Globalne współzależności – nierówny podział świata.

Na taki temat będzie opowiadać uczestnikom spotkania w Konarowie prowadząca je Magdalena Panuś z Bonifraterskiej Fundacji Dobroczynnej. Spotkanie edukacyjne, które odbędzie się w siedzibie Fundacji w dniu 19.11.2015 r. w godz. 12:30 – 14:00, przygotowała dla podopiecznych Fundacji, czyli osób dorosłych z niepełnosprawnościami.  Edukatorka chce przybliżyć im zagadnienia związane z edukacją globalną, a szczególnie uświadomić  wagę globalnych współzależności w życiu codziennym oraz uwrażliwić na potrzebę solidarności i współpracy wszystkich ludzi w rozwiązywaniu globalnych problemów (np. problemu ubóstwa). Ten ambitny cel prelegentka chce osiągnąć poprzez prelekcję oraz warsztaty, które zaangażują w pracę uczestników.

Spotkanie jest organizowane w projekcie „Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa” współfinansowanym w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.