04.2017

Glokalizacja w edukacji dorosłych

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+. Liderem projektu jest Stowarzyszenie LGD "Dolina Raby" a partnerami - Kolping Słowacja i Łotewskie Forum Obszarów Wiejskich (Latvias Lauku Forum).

Głównym celem projektu jest wymiana doświadczeń i wiedzy w działaniach edukacyjnych na rzecz osób dorosłych, jakie prowadzą organizacje pozarządowe w kontekście aspektu lokalnego i globalnego. Grupy docelowe projektu to członkowie organizacji partnerskich, koordynatorzy projektów i wolontariusze działający w zakresie edukacji dorosłych, trenerzy, instruktorzy, członkowie zarządów odpowiedzialni za kształcenie dorosłych, członkowie sieci państw partnerskich projektu- Polski, Słowacji i Litwy.

Na ostatnich (drugich) warsztatach, które odbyły się w dniach od 5-8 kwietnia 2017 r. na Słowacji, omawialiśmy temat lokalnych wzorów kultury, życia społecznego na poziomie lokalnym, lokalnej tożsamości i współpracy na rzecz rozwoju obszarów lokalnych. Warsztaty dały nam nowe spojrzenie na to jak łączyć lokalne cele rozwoju z w czasach globalnych zależności.

1 września 2018 r. w Łączycach odbył się piknik "Kolorowy wrzesień w nowych barwach", podczas którego poruszano tematykę sprawiedliwego handlu. Szczególnym produktem na pikniku była kawa Tatico.

Od lipca br. rusza bezpłatna pomoc w zakresie świadczenia porad prawnych i obywatelskich skierowana do osób w wieku 60+

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.