04.2017

Glokalizacja w edukacji dorosłych

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+. Liderem projektu jest Stowarzyszenie LGD "Dolina Raby" a partnerami - Kolping Słowacja i Łotewskie Forum Obszarów Wiejskich (Latvias Lauku Forum).

Głównym celem projektu jest wymiana doświadczeń i wiedzy w działaniach edukacyjnych na rzecz osób dorosłych, jakie prowadzą organizacje pozarządowe w kontekście aspektu lokalnego i globalnego. Grupy docelowe projektu to członkowie organizacji partnerskich, koordynatorzy projektów i wolontariusze działający w zakresie edukacji dorosłych, trenerzy, instruktorzy, członkowie zarządów odpowiedzialni za kształcenie dorosłych, członkowie sieci państw partnerskich projektu- Polski, Słowacji i Litwy.

Na ostatnich (drugich) warsztatach, które odbyły się w dniach od 5-8 kwietnia 2017 r. na Słowacji, omawialiśmy temat lokalnych wzorów kultury, życia społecznego na poziomie lokalnym, lokalnej tożsamości i współpracy na rzecz rozwoju obszarów lokalnych. Warsztaty dały nam nowe spojrzenie na to jak łączyć lokalne cele rozwoju z w czasach globalnych zależności.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.