10.2015

Inauguracja autorskich spotkań edukacyjnych w projekcie „Odpowiedzialny Konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa”

W piątek 30 października 2015 r. rozpoczyna się cykl spotkań edukacyjnych z zakresu Edukacji Globalnej, a zwłaszcza zagadnień świadomej konsumpcji, które samodzielnie przygotowują i przeprowadzają edukatorzy EG, przeszkoleni w ramach projektu „Odpowiedzialny Konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa”.

Pierwsze spotkanie pn. „Drewniane skarby” odbędzie się w Zespole Szkół nr 2 w Choczni. Słuchaczami będą uczniowie szkoły, a temat, który chce im przybliżyć organizatorka spotkania Marzena Pawińska ze Stowarzyszenia Rodziców i Opiekunów Dzieci Niepełnosprawnych "Dać Szansę", to znaczenie lasów w życiu planety i człowieka. Edukatorka przedstawi rozmieszczenie lasów na świecie oraz wielowymiarowy wpływ lasów na życie ludzi i zagrożenia, jakie płyną z użytkowania lasów przez człowieka. Część prelekcyjną spotkania urozmaicą warsztaty związane z recyklingiem – dzieci wykonają okolicznościowe kartki z makulatury.

Spotkanie jest organizowane w ramach projektu „Odpowiedzialny Konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa” współfinansowanego w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Fot. pixabay.com/MemoryCatcher

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu