10.2015

Inauguracja autorskich spotkań edukacyjnych w projekcie „Odpowiedzialny Konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa”

W piątek 30 października 2015 r. rozpoczyna się cykl spotkań edukacyjnych z zakresu Edukacji Globalnej, a zwłaszcza zagadnień świadomej konsumpcji, które samodzielnie przygotowują i przeprowadzają edukatorzy EG, przeszkoleni w ramach projektu „Odpowiedzialny Konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa”.

Pierwsze spotkanie pn. „Drewniane skarby” odbędzie się w Zespole Szkół nr 2 w Choczni. Słuchaczami będą uczniowie szkoły, a temat, który chce im przybliżyć organizatorka spotkania Marzena Pawińska ze Stowarzyszenia Rodziców i Opiekunów Dzieci Niepełnosprawnych "Dać Szansę", to znaczenie lasów w życiu planety i człowieka. Edukatorka przedstawi rozmieszczenie lasów na świecie oraz wielowymiarowy wpływ lasów na życie ludzi i zagrożenia, jakie płyną z użytkowania lasów przez człowieka. Część prelekcyjną spotkania urozmaicą warsztaty związane z recyklingiem – dzieci wykonają okolicznościowe kartki z makulatury.

Spotkanie jest organizowane w ramach projektu „Odpowiedzialny Konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa” współfinansowanego w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Fot. pixabay.com/MemoryCatcher

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.