11.2015

Jak odpowiedzialnie kupować?

Na tak postawione pytanie postara się odpowiedzieć Halina Liszka ze Stow. Rodzina Kolpinga w Chełmku, która zaprosiła na przygotowane przez siebie spotkanie członkinie i sympatyków Klubu Seniora w Chełmku.

Spotkanie organizowane w siedzibie Klubu przy ul. Piłsudskiego 1 odbędzie się 12 listopada o godz. 13.00. Prelegentka chce uświadomić uczestnikom, jak ich codzienne zachowania konsumenckie wpływają na środowisko oraz w szerszym kontekście, jak kreują współzależności w globalnym świecie. Edukatorka zapozna słuchaczy z podstawowymi oznaczeniami produktów, nauczy czytania metek na produktach, przekaże proste zasady, wg. których warto robić zakupy, aby były one odpowiedzialne.

Spotkanie jest częścią projektu „Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa” współfinansowanego w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.