07.2015

Kilka faktów na temat głodu w Rwandzie.

Rwanda zajmuje 151 (z 187 krajów)  miejsce na liście Raportu o Rozwoju Społecznym (Human Development Index).

Ponad 40 procent dzieci poniżej piątego roku życia mieszkających w Rwandzie jest chronicznie niedożywionych.

Zbrodnia ludobójstwa, która miała miejsce w  1994 roku, spowodowała zaburzenia w procesie rolnictwa i produkcji żywności w Rwandzie. Wiele osób zostało zmuszonych do ucieczki z kraju, pozostając bez środków do życia.

Powodzie i susze również przyczyniły się do braku bezpieczeństwa żywnościowego w Rwandzie. W roku 1979, powodzie uniemożliwiły zbiory upraw, a w 1980 roku, z kolei susza spowodowała kolejną falę głodu.

Rwanda jest obecnie domem dla ponad 72.000 uchodźców, głównie z regionu wschodniej części Demokratycznej Republiki Konga.

Średnia długość życia w Rwandzie to 64,1 lat, gospodarstwa domowe prowadzone przez kobiety i dzieci stanowią 36% populacji.

Szacuje się, że transformacja rolnictwa będzie głównym filarem dla osiągnięcia rozwoju gospodarczego i bezpieczeństwa żywnościowego w Rwandzie.

Jednym z priorytetów Rządu Rwandy jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego dla mieszkańców.

Żródło: www.wfp.org

Fot: tpsdave/pixabay.com

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.