08.2014

Kolejny zjazd animatorek globalnych świetlic

Z końcem lipca w gorący wakacyjny weekend 25-26.07.2014 w Domu Spotkań i Formacji w Luborzycy odbył się kolejny IV zjazd szkoleniowy projektu „Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży” realizowanego w ramach Programu Obywatele dla Demokracji. Realizowany był pod kierunkiem obu tych samych trenerek z Fundacji Kultury Chrześcijańskiej „Znak” z Krakowa - Izabeli Parkitny–Mierzwa i Anity Ponikło z udziałem stałego grona 12. beneficjentek z Chełmka, Jarosławia, Makowa Podhalańskiego, Oświęcimia, Poręby-Żegota, Sosnowca i Kłodawy Gdańskiej.

Z uwagi na kanikułę zajęcia rozpoczęły się już w piątek przed południem od podsumowania tematów z poprzednich spotkań dotyczących odpowiedzialnego gospodarowania zasobami naturalnymi Ziemi.  Ale podsumowanie to było niezwykłe -  dokonał tego Gość Specjalny zjazdu -  ojciec Stanisław Jaromi OFM (franciszkanin) główny animator Ruchu Ekologicznego św. Franciszka z Asyżu. Jego zasługą jest rozpoczęcie w środowiskach chrześcijańskich projektu edukacji ekologicznej pod hasłem „Czyńcie sobie Ziemię kochaną!”. Przytoczył on na wstępie swego interesującego - choć dla niektórych beneficjentek kontrowersyjnego – wystąpienia,  słowa poprzedniego papieża Benedykta XVI, „…zasoby naturalne powinny być zużywane w taki sposób, by czerpanie z nich natychmiastowych korzyści nie pociągało za sobą negatywnych skutków dla istot żywych – ludzi i zwierząt – zarówno dziś  jak i jutro”. W tym kontekście o. Jaromi mówił o żywych przykładach niesprawiedliwości i wyzysku wobec ludności krajów globalnego Południa przez wielkie koncerny będące narzędziem władzy bogatych krajów Północy. Z tym zjawiskiem spotykają się na co dzień misjonarze, którzy są najlepszymi świadkami i mogą być najlepszymi nauczycielami edukacji globalnej. Prezentacja ta była dobrym wstępem do dalszych prelekcji prowadzonych na przemian przez obie trenerki. Dotyczyły one wpływu koncernów na międzynarodowe rynki obrotu ziemią w krajach globalnego Południa zwłaszcza ze względu na poszukiwanie i wydobycie zasobów naturalnych. Kolejnymi tematami była sytuacja rolnictwa i jej wielorakie aspekty: monokulturowość upraw na przykładzie bawełny, poszukiwanie rynków zbytu, a także najnowsze zagrożenie jakim jest modyfikacja genetyczna roślin GMO co było zilustrowane przekonywującymi filmami.  Dużą aktywność i  zapał polemiczny wykazały beneficjentki przy zagadnieniu „ Suwerenność żywnościowa kontra żywnościowa pomoc humanitarna”. Przywoływano tu znane pojęcie dawania wędki a nie ryby, co jest też  podstawową zasadą Dzieła Kolpinga.

Sobotnia – ostatnia część zjazdu stała pod znakiem przeciwdziałania myśleniu o globalnym Południu stereotypami sprzed lat, gdy mówiło się o tzw. Trzecim Świecie. Najlepszą metodą jest w tym przypadku sięgniecie do materiałów źródłowych i wykorzystanie ich przy konstruowaniu ciekawych i przekonywujących gier edukacyjnych, mogących być doskonałym materiałem do pracy w świetlicach z dziećmi i nie tylko.

Na zakończenie zjazdu – jako, że sezon wakacyjny w pełni poruszone zostało zagadnienie odpowiedzialnej turystyki, z której powinni korzystać zarówno turyści jak i przyjmujący ich gospodarze w krajach turystycznie interesujących. Wiąże się to z ze zrównoważonym rozwojem świata i nowymi etycznymi formami gospodarki i konsumpcji (promocja fair trade i ekonomii społecznej),co będzie rozwinięte na kolejnym - już ostatnim - sierpniowym zjeździe.

Oprac. KW asystent ds. promocji

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.