10.2018

Kolpingowska kawa Tatico dotarła do Chełmka i Bochni

W Chełmku, przy słodko- kwaśnej szarlotce z lokalnych, ogrodowych jabłek i filiżance Tatico, rozmawialiśmy o tajemnicach cen sklepowych:

• co zawierają?
  • kto najwięcej zarabia?
  • ile etapów w łańcuchu dostaw musi przebyć kawa, żeby trafić do naszych porannych filiżanek?

W Bochni natomiast, kawa Tatico zainspirowała do dyskusji o Celach Zrównoważonego Rozwoju 2030, o tym, dlaczego sektor rolnictwa jest największym pracodawcą na świecie i dlaczego paradoksalnie rolnicy i drobni producenci rolni zarabiają najmniej?

Tatico, znaczy " Dzięki Bogu". "Dzięki Bogu" zaczęliśmy wreszcie rozmawiać o największych problemach społeczno-gospodarczych świata!

notowała: Magdalena Szczudło

W dniach 18- 22 lutego 2019 r odbywa się w Danlí (Honduras) międzynarodowe spotkanie partnerów projektu COFFEE- cooperation for fair economy & education.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.