10.2018

Kolpingowska kawa Tatico dotarła do Chełmka i Bochni

W Chełmku, przy słodko- kwaśnej szarlotce z lokalnych, ogrodowych jabłek i filiżance Tatico, rozmawialiśmy o tajemnicach cen sklepowych:

• co zawierają?
  • kto najwięcej zarabia?
  • ile etapów w łańcuchu dostaw musi przebyć kawa, żeby trafić do naszych porannych filiżanek?

W Bochni natomiast, kawa Tatico zainspirowała do dyskusji o Celach Zrównoważonego Rozwoju 2030, o tym, dlaczego sektor rolnictwa jest największym pracodawcą na świecie i dlaczego paradoksalnie rolnicy i drobni producenci rolni zarabiają najmniej?

Tatico, znaczy " Dzięki Bogu". "Dzięki Bogu" zaczęliśmy wreszcie rozmawiać o największych problemach społeczno-gospodarczych świata!

notowała: Magdalena Szczudło

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.