06.2015

Kolpingowska Kawa w Afryce Wschodniej

Jednym z głównych celów pracy Kolpinga w Tanzanii są kwestie rozowju rolnictwa i ochrony środowiska na obszarach wiejskich. Podejmowane są między innymi działania dotyczące produkcji kompostu, polepszenia uprawy kawy, słodkich ziemniaków i manioku. Prowadzone są również kursy dotyczące techniki zwalczania szkodników.

Projekt Kolcafé realizowany we wsi Nyamuhunga jest skierowany do 262 członków Rodzin Kolpinga, ma na celu zwiększenie wydajności upraw kawy, a także poprawę jej jakości.

Kolping Tanzania oferuje wiedzę dzięki której jakość uprawianych roślin wzrasta, a co za tym idzie również poprawiają się dochody rolników. Dzięki temu poprawia się staus całych rodzin, a dzieci mają możliwośc kształcenia.

Więcej: www.kolping.net

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.