06.2015

Konkurs: Nakręć się na różnorodność!

Konkurs „Nakręć się na różnorodność" skierowany jest do uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z Polski.

Konkurs ma na celu przełamywanie stereotypów i uprzedzeń na tle międzykulturowym, integrację i budowanie dialogu międzykulturowego między migrantami i społeczeństwem przyjmującym. Bardzo ważne jest zrozumienie istoty różnic kulturowych, co jest możliwe dzięki otwarciu się na kulturę przez pryzmat różnorodności.

Aby wziąść udział w konkursie wystarczy chwycić w dłoń komórkę, kamerę, czy dowolne urządzenie, które umożliwi nagranie krótkiego filmu i pokaże światu jak autor widzi wielokulturowość!
By wygrać cenne nagrody, wystarczy, przesłać materiał filmowy (do 3 minut), który zostanie poddany internetowemu głosowaniu.
Zgłaszać można się indywidualnie lub w zespołach (maksymalnie 3 uczestników).

Nadsyłanie prac konkursowych:  1 czerwca 2015r – 26 czerwca 2015r.
Głosowanie internautów w dwóch kategoriach konkursowych: 27 czerwca – 29 czerwca 2015r.
Ogłoszenie wyników: 30 czerwca 2015r.

Więcej informacji: www.nakrec.org

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.