06.2015

Konkurs: Nakręć się na różnorodność!

Konkurs „Nakręć się na różnorodność" skierowany jest do uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z Polski.

Konkurs ma na celu przełamywanie stereotypów i uprzedzeń na tle międzykulturowym, integrację i budowanie dialogu międzykulturowego między migrantami i społeczeństwem przyjmującym. Bardzo ważne jest zrozumienie istoty różnic kulturowych, co jest możliwe dzięki otwarciu się na kulturę przez pryzmat różnorodności.

Aby wziąść udział w konkursie wystarczy chwycić w dłoń komórkę, kamerę, czy dowolne urządzenie, które umożliwi nagranie krótkiego filmu i pokaże światu jak autor widzi wielokulturowość!
By wygrać cenne nagrody, wystarczy, przesłać materiał filmowy (do 3 minut), który zostanie poddany internetowemu głosowaniu.
Zgłaszać można się indywidualnie lub w zespołach (maksymalnie 3 uczestników).

Nadsyłanie prac konkursowych:  1 czerwca 2015r – 26 czerwca 2015r.
Głosowanie internautów w dwóch kategoriach konkursowych: 27 czerwca – 29 czerwca 2015r.
Ogłoszenie wyników: 30 czerwca 2015r.

Więcej informacji: www.nakrec.org

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.