10.2015

Kupuj odpowiedzialnie ubrania! – spotkanie edukacyjne w Dąbrowie, 30.10.2015r

O tym jak odpowiedzialnie kupować ubrania będzie opowiadać Agnieszka Wróbel ze Stowarzyszenia „Świat Przyjaciół"., która na swoje autorskie spotkanie zaprosiła mieszkańców, a zwłaszcza Panie, z Gminy Kłaj. Spotkanie odbędzie się wieczorem 30 października w WDK Dabrowa. Uświetni je gość specjalny: Anna Mularczyk-Meyer – autorka książki „Minimalizm po polsku”.

Co to znaczy kupować odpowiedzialnie, jak to robić i na co uważać to główne problemy, które prowadząca chciałaby omówić. Pierwsza część spotkania będzie miała charakter wykładu, w trakcie którego uczestnicy dowiedzą się, jakie nadużycia wiążą się z produkcją ubrań i jaki mają one skutek w przyszłości. Usłyszą o łamaniu praw człowieka, praw pracowniczych oraz o degradacji środowiska. Drugą część warsztatów będzie miała charakter eventu, na którym każdy będzie miał możliwość wymiany, kupna czy sprzedaży przyniesionych ubrań oraz wziąć udział w mini warsztatach, na których chętni nauczą się przerabiać stare ubrania na małe dzieła sztuki.

Spotkanie jest organizowane w ramach projektu „Odpowiedzialny Konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa” współfinansowanego w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.