10.2015

Kupuj odpowiedzialnie ubrania! – spotkanie edukacyjne w Dąbrowie, 30.10.2015r

O tym jak odpowiedzialnie kupować ubrania będzie opowiadać Agnieszka Wróbel ze Stowarzyszenia „Świat Przyjaciół"., która na swoje autorskie spotkanie zaprosiła mieszkańców, a zwłaszcza Panie, z Gminy Kłaj. Spotkanie odbędzie się wieczorem 30 października w WDK Dabrowa. Uświetni je gość specjalny: Anna Mularczyk-Meyer – autorka książki „Minimalizm po polsku”.

Co to znaczy kupować odpowiedzialnie, jak to robić i na co uważać to główne problemy, które prowadząca chciałaby omówić. Pierwsza część spotkania będzie miała charakter wykładu, w trakcie którego uczestnicy dowiedzą się, jakie nadużycia wiążą się z produkcją ubrań i jaki mają one skutek w przyszłości. Usłyszą o łamaniu praw człowieka, praw pracowniczych oraz o degradacji środowiska. Drugą część warsztatów będzie miała charakter eventu, na którym każdy będzie miał możliwość wymiany, kupna czy sprzedaży przyniesionych ubrań oraz wziąć udział w mini warsztatach, na których chętni nauczą się przerabiać stare ubrania na małe dzieła sztuki.

Spotkanie jest organizowane w ramach projektu „Odpowiedzialny Konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa” współfinansowanego w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu