05.2015

Kurs dla trenerów i pracowników zajmujących się tematyką edukacji globalnej

Centrum Północ - Południe, międzynarodowa organizacja zajmująca się edukacją globalną, organizuje kurs online dla trenerów i pracowników zajmujących interesującą nas tematyką. Jego najbliższa edycja odbędzie się od 17 sierpnia, do 11 września tego roku. Aplikacje będzie można wysyłać od 6 lipca.

Zajęcia poświęcone będą interkulturalnemu wymiarowi edukacji globalnej, przez który to należy rozumieć wzajemne przenikanie się i rozwój kultur i tradycji całego świata. Jego celami jest wzmocnienie dialogu między środowiskami odmiennych cywilizacji oraz utwierdzenie sieci globalnej, praw człowieka i zwolenników ww idei. Składać się on będzie przede wszystkim z dogłębnej analizy zjawiska interkulturalności, jego istoty, genezy, wyzwań i problemów oraz możliwych strategii działań na tym polu edukacji globalnej. Osobny panel będzie poświęcony podejściu do spraw społecznych i politycznych na podstawie prawa.

Źródło: http://icd.netuni.nl/

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.