05.2015

Kurs dla trenerów i pracowników zajmujących się tematyką edukacji globalnej

Centrum Północ - Południe, międzynarodowa organizacja zajmująca się edukacją globalną, organizuje kurs online dla trenerów i pracowników zajmujących interesującą nas tematyką. Jego najbliższa edycja odbędzie się od 17 sierpnia, do 11 września tego roku. Aplikacje będzie można wysyłać od 6 lipca.

Zajęcia poświęcone będą interkulturalnemu wymiarowi edukacji globalnej, przez który to należy rozumieć wzajemne przenikanie się i rozwój kultur i tradycji całego świata. Jego celami jest wzmocnienie dialogu między środowiskami odmiennych cywilizacji oraz utwierdzenie sieci globalnej, praw człowieka i zwolenników ww idei. Składać się on będzie przede wszystkim z dogłębnej analizy zjawiska interkulturalności, jego istoty, genezy, wyzwań i problemów oraz możliwych strategii działań na tym polu edukacji globalnej. Osobny panel będzie poświęcony podejściu do spraw społecznych i politycznych na podstawie prawa.

Źródło: http://icd.netuni.nl/

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.