11.2015

Lasy pełne skarbów

Spotkanie edukacyjne projektu „Odpowiedzialny Konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa” na temat znaczenia lasów dla życia na Ziemi odbędzie się 21.11.2015 r. w godz. 9.30-11.00 w Świetlicy Terapeutyczno-Integracyjnej  „SZANSA”  prowadzonej przez Stowarzyszenie Rodziców i Opiekunów Dzieci Niepełnosprawnych „Dać Szansę" w Wadowicach. Spotkanie dla podopiecznych świetlicy przeprowadzi członkini stowarzyszenia Marzena Pawińska i będzie to już drugie, zorganizowane przez nią spotkanie.  Prowadząca chce przede wszystkim uświadomić dzieciom znaczenie lasów w życiu planety i człowieka, a więc pokazać ich rozmieszczenie na  kuli ziemskiej, wpływu lasów na życie ludzi oraz zagrożenia jakie mogą je spotykać. Dzieci dowiedzą się jak można chronić lasy oraz jak same mogą się do tego przyczyniać poprzez właściwe wykorzystanie i powtórne wykorzystanie (recykling) produktów drewno-pochodnych. Na koniec zajęć dzieci wspólnie wykonają pracę plastyczną z wykorzystaniem różnorodnych materiałów wtórnych.

Spotkanie jest współfinansowane w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.