01.2016

Mamy Strategię Rozwoju!

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się  ze Strategią Rozwoju Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce na lata 2015-2020, która jest najważniejszym dokumentem polityki rozwoju Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce.

Misja, wizja, cele i działania w niej określone pozwolą na zbudowanie potencjału organizacji, która doskonale odpowiada na współczesne wyzwania, proponując rozwiązania oparte na uniwersalnych wartościach chrześcijańskich. Wypełnia przez to lukę w realizacji pomocy rozwojowej prowadzonej z jednej strony przez organizacje nastawione wyłącznie na poprawę warunków materialnych, a z drugiej – przez misjonarzy realizujących działania o naturalnym priorytecie religijnym.

Strategia została wypracowana z zastosowaniem metody pełnej partycypacji, podczas wielomiesięcznej pracy zaangażowanego zespołu – aktywnych działaczy oraz pracowników Dzieła Kolpinga w Polsce i zaakceptowana przez międzynarodową Radę Fundacji, co podnosi jej walor wiarygodności oraz spójności celów i zadań. Jest dokumentem uwzględniającym różnorodne aspekty i uwarunkowania działalności Fundacji zarówno na polu aktywności krajowej, jak i międzynarodowej w perspektywie czasowej do 2020 roku. Wpisuje się też we wskazania bł. ks. Adolpha Kolpinga – patrona i założyciela Dzieła Kolpinga, wyrażone w słowach: „Czasy Wam pokażą, co macie czynić”. Ułatwia to rozpoznawalność i identyfikację z celami Fundacji przez członków i sympatyków Dzieła Kolpinga oraz wskazuje przykłady konkretnych działań i sposobów angażowania się w celu wypełnienia tego wezwania.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.