01.2016

Mamy Strategię Rozwoju!

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się  ze Strategią Rozwoju Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce na lata 2015-2020, która jest najważniejszym dokumentem polityki rozwoju Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce.

Misja, wizja, cele i działania w niej określone pozwolą na zbudowanie potencjału organizacji, która doskonale odpowiada na współczesne wyzwania, proponując rozwiązania oparte na uniwersalnych wartościach chrześcijańskich. Wypełnia przez to lukę w realizacji pomocy rozwojowej prowadzonej z jednej strony przez organizacje nastawione wyłącznie na poprawę warunków materialnych, a z drugiej – przez misjonarzy realizujących działania o naturalnym priorytecie religijnym.

Strategia została wypracowana z zastosowaniem metody pełnej partycypacji, podczas wielomiesięcznej pracy zaangażowanego zespołu – aktywnych działaczy oraz pracowników Dzieła Kolpinga w Polsce i zaakceptowana przez międzynarodową Radę Fundacji, co podnosi jej walor wiarygodności oraz spójności celów i zadań. Jest dokumentem uwzględniającym różnorodne aspekty i uwarunkowania działalności Fundacji zarówno na polu aktywności krajowej, jak i międzynarodowej w perspektywie czasowej do 2020 roku. Wpisuje się też we wskazania bł. ks. Adolpha Kolpinga – patrona i założyciela Dzieła Kolpinga, wyrażone w słowach: „Czasy Wam pokażą, co macie czynić”. Ułatwia to rozpoznawalność i identyfikację z celami Fundacji przez członków i sympatyków Dzieła Kolpinga oraz wskazuje przykłady konkretnych działań i sposobów angażowania się w celu wypełnienia tego wezwania.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu