06.2015

Międzynarodowy Dzień Dzieci Będących Ofiarami Agresji

Corocznie 4 czerwca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Dzieci Będących Ofiarami Agresji. Dzień ten został ustanowiony 19 sierpnia 1982 roku podczas specjalnej sesji Zgromadzenia Ogólnego ONZ.

Dzieci wciąż stają się ofiarami przemocy w czasie różnego rodzaju konfliktów na całym świecie. Wiele dzieci doświadcza psychicznej bądź fizycznej agresji.

ONZ w tym dniu przypomina nam, abyśmy nie byli obojętni na krzywdę dzieci, to my jesteśmy odpowiedzialni za los każdego młodego człowieka, który często nie ma szansy na obronę ani wsparcie.

Fot. Efraimstochter/pixabay.com

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.