09.2015

Międzynarodowy Dzień Pokoju. 21 września 2015 r.

Święto - Międzynarodowy Dzień Pokoju zostało ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 1981 roku, a od 2001 jego obchody ustanowiono corocznie na 21 września. Wydarzenie ma na celu zwrócenie uwagi ludzi na całym świecie na potrzebę przestrzegania pokoju. 21 września to także dzień globalnego zawieszenia broni i niestosowania przemocy. Tego dnia organizacje, instytucje, społeczności lokalne na całym świecie organizują liczne imprezy, happeningi, seminaria, wykłady, pokazy filmów. W wielu miejscach Dzień Pokoju upamiętnia się chwilą ciszy. Tegoroczne hasło obchodów brzmi: „The right of peoples to peace” (Prawo narodów do pokoju).

W ciągu najbliższych dni przywódcy z całego świata zbiorą się w siedzibie głównej ONZ w Nowym Jorku, aby przyjąć agendę 2030, plan na kolejne 15 lat ukierunkowany na osiągnięcie zrównoważonego rozwoju. Jest to bardzo istotne dla godnego życia wszystkich ludzi w świecie, w którym ubóstwo przechodzi do historii, a najważniejszą sprawą jest pokój.   Tego roku obchodzona jest 70. rocznica powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych. Międzynarodowy Dzień Pokoju ma nawiązywać do głównego celu dla którego została powołana ONZ -   aby uchronić przyszłe pokolenia od klęski .

Źródło: www.unic.un.org.plwww.ekokalendarz.pl

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.