09.2015

Międzynarodowy Dzień Pokoju. 21 września 2015 r.

Święto - Międzynarodowy Dzień Pokoju zostało ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 1981 roku, a od 2001 jego obchody ustanowiono corocznie na 21 września. Wydarzenie ma na celu zwrócenie uwagi ludzi na całym świecie na potrzebę przestrzegania pokoju. 21 września to także dzień globalnego zawieszenia broni i niestosowania przemocy. Tego dnia organizacje, instytucje, społeczności lokalne na całym świecie organizują liczne imprezy, happeningi, seminaria, wykłady, pokazy filmów. W wielu miejscach Dzień Pokoju upamiętnia się chwilą ciszy. Tegoroczne hasło obchodów brzmi: „The right of peoples to peace” (Prawo narodów do pokoju).

W ciągu najbliższych dni przywódcy z całego świata zbiorą się w siedzibie głównej ONZ w Nowym Jorku, aby przyjąć agendę 2030, plan na kolejne 15 lat ukierunkowany na osiągnięcie zrównoważonego rozwoju. Jest to bardzo istotne dla godnego życia wszystkich ludzi w świecie, w którym ubóstwo przechodzi do historii, a najważniejszą sprawą jest pokój.   Tego roku obchodzona jest 70. rocznica powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych. Międzynarodowy Dzień Pokoju ma nawiązywać do głównego celu dla którego została powołana ONZ -   aby uchronić przyszłe pokolenia od klęski .

Źródło: www.unic.un.org.plwww.ekokalendarz.pl

Od lipca br. rusza bezpłatna pomoc w zakresie świadczenia porad prawnych i obywatelskich skierowana do osób w wieku 60+

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.