09.2015

Międzynarodowy Dzień Pokoju. 21 września 2015 r.

Święto - Międzynarodowy Dzień Pokoju zostało ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 1981 roku, a od 2001 jego obchody ustanowiono corocznie na 21 września. Wydarzenie ma na celu zwrócenie uwagi ludzi na całym świecie na potrzebę przestrzegania pokoju. 21 września to także dzień globalnego zawieszenia broni i niestosowania przemocy. Tego dnia organizacje, instytucje, społeczności lokalne na całym świecie organizują liczne imprezy, happeningi, seminaria, wykłady, pokazy filmów. W wielu miejscach Dzień Pokoju upamiętnia się chwilą ciszy. Tegoroczne hasło obchodów brzmi: „The right of peoples to peace” (Prawo narodów do pokoju).

W ciągu najbliższych dni przywódcy z całego świata zbiorą się w siedzibie głównej ONZ w Nowym Jorku, aby przyjąć agendę 2030, plan na kolejne 15 lat ukierunkowany na osiągnięcie zrównoważonego rozwoju. Jest to bardzo istotne dla godnego życia wszystkich ludzi w świecie, w którym ubóstwo przechodzi do historii, a najważniejszą sprawą jest pokój.   Tego roku obchodzona jest 70. rocznica powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych. Międzynarodowy Dzień Pokoju ma nawiązywać do głównego celu dla którego została powołana ONZ -   aby uchronić przyszłe pokolenia od klęski .

Źródło: www.unic.un.org.plwww.ekokalendarz.pl

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.