05.2015

Międzynarodowy Dzień Położnych (5 maja)

Dla realizacji dwóch milenijnych celów rozwoju:  nr 4. zmniejszenia wskaźnika umieralności dzieci i nr 5. poprawy opieki zdrowotnej nad matkami, rola położnych jest bardzo istotna.
Zapewnienie bezpiecznego przebiegu porodu, ratuje życie matki i jej dziecka. Pozwala zapobiegać powikłaniom i konieczności długoterminowej hospitalizacji.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.