06.2015

Międzynarodowy konkurs: Jedz lokalnie, myśl globalnie

W konkursie ukazującym żywność w perspektywie lokalnej i globalnej moga wziąść udział uczniowie oraz nauczyciele gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych.

Celem konkursu jest zwrócenie uwagi uczniów  oraz uczennic na środowiskowe oraz społeczne konsekwencje różnych modeli produkcji i konsumpcji żywności, a także promowanie zrównoważonych systemów żywnościowych i odpowiedzialnych wzorów konsumpcji.

Organizatorem wydarzenia jest Polska Zielona Sieć oraz Fundacją Otwarty Plan.

Zadaniem starutjących w konkursie zespołów jest przygotowanie fotoreportażu ukazującego żywność w perspektywie lokalnej i globalnej.

Praca konkursowa powinna byc przygotowana przez zespoły minimum 3, a maksymalnie 10 osobowe. Powinna składać się z 3-5 zdjęć kolorowych lub czarno-białych.

Zdjęcia muszą się odnosić do jednej z podanych kategorii tematycznych:

• Żywność w naszym regionie (tradycje, kultura itp.).
  • Żywność i środowisko naturalne (odpady oraz zanieczyszczenie/niszczenie środowiska, marnowanie i oszczędzanie żywności, bioróżnorodność w rolnictwie, rolnictwo ekologiczne/tradycyjne; transport żywności itp.).
  • Lokalne systemy żywnościowe (działki/ogrody/, lokalne targi żywności, żywność sezonowa itp.).

Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 12 czerwca 2015 r.

Zwycięski fotoreportaż zostanie zaprezentowany we wrześniu i październiku 2015 r. na światowej wystawie EXPO 2015 w Mediolanie. Oprócz tego na autorów zwycięskich prac czekają nagrody, m.in. kosz produktów spożywczych z certyfikatami Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade) oraz ładowarka z panelem słonecznym do telefonów, tabletów i laptopów.

Szczegółowe informacje na stronie: www.globalnepoludnie.pl

Fot. nile/pixabay.com

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.