06.2015

Międzynarodowy konkurs: Jedz lokalnie, myśl globalnie

W konkursie ukazującym żywność w perspektywie lokalnej i globalnej moga wziąść udział uczniowie oraz nauczyciele gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych.

Celem konkursu jest zwrócenie uwagi uczniów  oraz uczennic na środowiskowe oraz społeczne konsekwencje różnych modeli produkcji i konsumpcji żywności, a także promowanie zrównoważonych systemów żywnościowych i odpowiedzialnych wzorów konsumpcji.

Organizatorem wydarzenia jest Polska Zielona Sieć oraz Fundacją Otwarty Plan.

Zadaniem starutjących w konkursie zespołów jest przygotowanie fotoreportażu ukazującego żywność w perspektywie lokalnej i globalnej.

Praca konkursowa powinna byc przygotowana przez zespoły minimum 3, a maksymalnie 10 osobowe. Powinna składać się z 3-5 zdjęć kolorowych lub czarno-białych.

Zdjęcia muszą się odnosić do jednej z podanych kategorii tematycznych:

• Żywność w naszym regionie (tradycje, kultura itp.).
  • Żywność i środowisko naturalne (odpady oraz zanieczyszczenie/niszczenie środowiska, marnowanie i oszczędzanie żywności, bioróżnorodność w rolnictwie, rolnictwo ekologiczne/tradycyjne; transport żywności itp.).
  • Lokalne systemy żywnościowe (działki/ogrody/, lokalne targi żywności, żywność sezonowa itp.).

Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 12 czerwca 2015 r.

Zwycięski fotoreportaż zostanie zaprezentowany we wrześniu i październiku 2015 r. na światowej wystawie EXPO 2015 w Mediolanie. Oprócz tego na autorów zwycięskich prac czekają nagrody, m.in. kosz produktów spożywczych z certyfikatami Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade) oraz ładowarka z panelem słonecznym do telefonów, tabletów i laptopów.

Szczegółowe informacje na stronie: www.globalnepoludnie.pl

Fot. nile/pixabay.com

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.