09.2014

Międzynarodowy projekt Fundacji

Z dniem 1 września br. Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce rozpoczęła międzynarodowy projekt „Strengthening global awareness in the local communities - Kolping 2020 Strategy” – „Wzmacnianie świadomości globalnej w lokalnych społecznościach -  Strategia Kolping 2020” w ramach programu Erasmus+ współfinansowanego przez Unię Europejską.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest liderem projektu w zakresie wzmacniania świadomości w obszarze edukacji globalnej wśród lokalnych społeczności przy współudziale partnerów z Litwy, Niemiec, Rumunii, Słowenii i Słowacji.

Prowadzone aktywne działania przez wszystkich partnerów projektu w obszarze edukacji globalnej mają na celu budowanie globalnego społeczeństwa opartego na zasadach solidarności, równości i współpracy.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.