06.2021

Młode Asy w akcji!

Wiosenne poluzowanie obostrzeń covidowych spowodowało intensyfikację działań realizowanych w ramach projektu AS: aktywnie – społecznie, którego realizatorem jest Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce.
Uczestnicy projektu po długim lockdownie i zajęciach prowadzonych zdalnie wreszcie powrócili do szkoleń i działań realizowanych w realu.

W dniu dzisiejszym (środa 30 czerwca) zakończyły się kolejne trzydniowe warsztaty wyjazdowe naszych Uczestniczek, tym razem w magicznej Piwnicznej Zdrój.

W integracyjno-motywacyjnych warsztatach wyjazdowych udział wzięło aż siedemnaście Dziewcząt z IX i X grupy krakowskiej, a zajęcia poprowadził trener Sławomir Woch. Ćwiczenia praktyczne, zadania grupowe i gry integracyjne zdominowały program szkolenia, ale Uczestniczki znalazły również czas na spacery po urokliwej okolicy i basen.

Równolegle trwają warsztaty wyjazdowe integracyjno-motywacyjne w Zawoi dla Uczestników z VIII grupy. Wyjazd ten jest pewnym podsumowaniem dotychczasowych działań projektowych zrealizowanych przez tą grupę. Uczestnicy projektu mają możliwość przypomnieć sobie zagadnienia poruszane na poprzednich warsztatach, a także zdobyć solidną porcję nowej wiedzy z zakresu kompetencji społecznych.

Część zajęć prowadzonych jest w terenie, przy wykorzystaniu różnych narzędzi pracy np. aplikacji w telefonach komórkowych, kodów QR.

Młodzież znalazła także czas by zdobyć najwyższy szczyt Beskidów Zachodnich i posłuchać jak szumi Wodospad na Mosornym Potoku.

Wcześniej, bo w dniach od 18 do 20 czerwca b.r. odbyły się po długiej przerwie związanej z covid-19, pierwsze warsztaty integracyjno-motywacyjne w tym roku. Nasze ASY szkoliły się w Ośrodku “U Zbójnika” w malowniczej miejscowości Murzasichle z pięknym widokiem na Tatry.

W zajęciach udział brali Uczestnicy projektu „AS: aktywnie – społecznie” z VII grupy krakowskiej oraz Ci, którzy do tej pory nie uczestniczyli w warsztatach wyjazdowych m.in. młodzież z kolpingowskiego Centrum w Oświęcimiu. Niezwykle ciekawe warsztaty poprowadziła pani trener Joanna Dejko. Uczniowie biorący udział w wyjeździe mieli również szansę na podziwianie tatrzańskich widoków, odwiedzili Sanktuarium Maryjne na Wiktorówkach i Rusinową Polanę.

Podczas wyjazdu udało się również zintegrować z młodzieżą uczestniczącą w podobnym wyjeździe organizowanym przez Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce i były to Dziewczęta z Andrychowa.
Uczestnicy wyjazdu po długiej przerwie i wielu zajęciach przeprowadzonych online sami zgodnie przyznali, iż warsztaty w realu mają zupełnie inny wymiar – wszyscy stęskniliśmy się za spotkaniami na żywo!

W niedzielę 13 czerwca udało się także przeprowadzić inicjatywę młodzieżową p.t. “Szlakiem mongolskich wojowników” realizowaną przez dwóch uczestników naszego projektu – Szymona i Filipa. Inicjatywa nawiązywała do wędrówek mongolskich wojowników i została zrealizowana na terenie Lasu Tynieckiego oraz Wiosek Świata w Krakowie.

Przed wyruszeniem w drogę uczestnicy musieli udowodnić, że potrafią docenić piękno przyrody wykonując prace plastyczne. Następnie uczestnicy brali udział w grze terenowej mającej na celu odkrycie interesujących pomników przyrody, poznanie leśnej fauny i flory oraz malowali krajobraz krakowskiego Zakrzówka.  Na zakończenie inicjatywy uczestnicy udali się wspólnie na zwiedzanie Parku Edukacji Globalnej – Wioski Świata, gdzie dowiedzieli się jak wyglądają warunki życia ludzi z różnych zakątków naszego globu.

Brawo dla Organizatorów!!!

Tekst i zdjęcia:

Józef Sikorski i Patrycja Wasik

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce rozpoczęła w czerwcu br. projekt pt.: „Tak nas widzą: aktywnie w wieku 60+”.

Działania realizowane w ramach projektu:  "AS: aktywnie – społecznie". Szkolenia, warsztaty i inicjatywy wszystko już w realu!

Serdecznie zapraszamy osoby w wieku 60+ do udziału w międzynarodowym szkoleniu, które odbędzie się w dniach 19-24 lipca 2021 roku na Słowacji.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu