11.2015

O globalizacji i sprawiedliwym handlu – spotkanie w Chorągwicy

W dniu 4 listopada odbędzie się kolejne spotkanie edukacyjne, organizowane w ramach projektu „Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa” współfinansowanego w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Organizatorką i prowadzącą spotkanie jest Renata Woroń, reprezentująca Fundację Edukacji i Kultury im. St. Michalskiego z Tenczynka, która zaprosiła do udziału w nim mieszkańców wsi Chorągwica. Przy organizacji spotkania pomaga  Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich w Chorągwicy oraz  Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Wieliczce.

Spotkanie będzie miało miejsce w sali OSP w Chorągwicy koło Wieliczki i rozpocznie się o godz. 19.00.

Prowadząca chce przybliżyć uczestnikom definicję edukacji globalnej i podstawowe zagadnienia z nią związane oraz zgłębić temat sprawiedliwego handlu, włączając uczestników w wypracowywanie wspólnych wniosków.

Fot. pixabay.com/wokandapix

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.