11.2015

O globalizacji i sprawiedliwym handlu – spotkanie w Chorągwicy

W dniu 4 listopada odbędzie się kolejne spotkanie edukacyjne, organizowane w ramach projektu „Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa” współfinansowanego w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Organizatorką i prowadzącą spotkanie jest Renata Woroń, reprezentująca Fundację Edukacji i Kultury im. St. Michalskiego z Tenczynka, która zaprosiła do udziału w nim mieszkańców wsi Chorągwica. Przy organizacji spotkania pomaga  Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich w Chorągwicy oraz  Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Wieliczce.

Spotkanie będzie miało miejsce w sali OSP w Chorągwicy koło Wieliczki i rozpocznie się o godz. 19.00.

Prowadząca chce przybliżyć uczestnikom definicję edukacji globalnej i podstawowe zagadnienia z nią związane oraz zgłębić temat sprawiedliwego handlu, włączając uczestników w wypracowywanie wspólnych wniosków.

Fot. pixabay.com/wokandapix

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.