05.2014

O odpowiedzialnej konsumpcji na szkoleniu animatorek

Za nami już kolejny, drugi zjazd uczestników projektu „Lokalna świetlica globalna- edukacja dzieci i młodzieży” – przyszłych animatorów edukacji globalnej. Spotkanie odbyło się w terminie 23-25.05.2014. W spotkaniu wzięło udział 14 osób z 7-miu kolpingowskich świetlic (po 2 osoby z każdej świetlicy). Tematem przewodnim była odpowiedzialna konsumpcja. Tematyka została podzielona na kilka obszarów:

• globalne procesy
  • współzależności gospodarcze
  • surowce i produkcja materiałów
  • kwestie żywnościowe, rolnictwo i chów przemysłowy
  • świadoma konsumpcja
  • utylizacja
  • przemysł odzieżowy – producenci, pośrednicy i klienci.

W zajęciach uwzględniono również metodykę mając na uwadze dzieci i młodzież jako grupę docelową. Zwrócono uwagę na stosowanie tzw. energizery – działania na spadająca koncentrację wśród uczestników zajęć.

Uczestnicy zajęć, wolontariusze ze świetlic, podkreślali kompetencje trenerek jak i przystępny sposób przekazywania informacji. Podczas zajęć stosowano pogadanki, zajęcia miały jednak przede wszystkim charakter warsztatowy, tak, aby włączać wszystkich uczestników. Jak wynika z ankiet najistotniejszym elementem była praktyczna wiedza – gry, zabawy i spoty, które można wykorzystywać podczas działań lokalnych, w każdej świetlicy.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.