05.2014

O odpowiedzialnej konsumpcji na szkoleniu animatorek

Za nami już kolejny, drugi zjazd uczestników projektu „Lokalna świetlica globalna- edukacja dzieci i młodzieży” – przyszłych animatorów edukacji globalnej. Spotkanie odbyło się w terminie 23-25.05.2014. W spotkaniu wzięło udział 14 osób z 7-miu kolpingowskich świetlic (po 2 osoby z każdej świetlicy). Tematem przewodnim była odpowiedzialna konsumpcja. Tematyka została podzielona na kilka obszarów:

• globalne procesy
  • współzależności gospodarcze
  • surowce i produkcja materiałów
  • kwestie żywnościowe, rolnictwo i chów przemysłowy
  • świadoma konsumpcja
  • utylizacja
  • przemysł odzieżowy – producenci, pośrednicy i klienci.

W zajęciach uwzględniono również metodykę mając na uwadze dzieci i młodzież jako grupę docelową. Zwrócono uwagę na stosowanie tzw. energizery – działania na spadająca koncentrację wśród uczestników zajęć.

Uczestnicy zajęć, wolontariusze ze świetlic, podkreślali kompetencje trenerek jak i przystępny sposób przekazywania informacji. Podczas zajęć stosowano pogadanki, zajęcia miały jednak przede wszystkim charakter warsztatowy, tak, aby włączać wszystkich uczestników. Jak wynika z ankiet najistotniejszym elementem była praktyczna wiedza – gry, zabawy i spoty, które można wykorzystywać podczas działań lokalnych, w każdej świetlicy.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu